2024. április 24. - György

Jobbik: szállítsák el a Szabadság-téri szovjet emlékművet!

A Jobbik továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a budapesti Szabadság téri szovjet emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről - jelentette ki szerdán Budapesten Novák Előd, aki szerint az emlékműnek például egy katonai temetőben lenne a helye.
2012. április 4. szerda 18:20 - HírExtra
Az ellenzéki párt alelnöke hangsúlyozta: a magyarság érdekeit sérti, hogy a magyar szabadságról elnevezett téren állhat egy "ilyen kommunista, önkényuralmi szobor, amely az Országgyűlésre is árnyékot vet".

Novák Előd emlékeztetett rá, hogy 2011-ben a Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési vitában a határozati javaslathoz a Jobbik egy módosító javaslatot nyújtott be, amelyben Károlyi Mihály szobrának eltávolításán kívül - amely azóta megvalósult - követelték a szovjet emlékmű áthelyezését is, az indítványt azonban a kormánypártok és az ellenzék is leszavazta.

Az ellenzéki politikus kiemelte azt is, hogy a "népharag miatt" 2006 óta az emlékművet "pikáns módon kordonok közé kell zárni a magyar szabadságról elnevezett téren". A Jobbik meggyőződése, az orosz állam érdekei is azt kívánják, hogy az emlékművet méltóbb helyre helyezzék át - közölte.

Novák Előd hangsúlyozta: nemzetközi egyezmények szerint kétoldalú tárgyalásokat lehetne kezdeményezni a kérdésben, de ha a másik oldal két évig nem hajlandó tárgyalni, akkor egyoldalú döntést lehetne hozni az emlékmű elszállításáról. Éppen ezért a Jobbik felszólítja Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását