2024. március 29. - Auguszta

Ötpárti egyeztetés az államfő-jelölésről

Ötpárti egyeztetést kezdeményez hétfő estére a Fidesz-KDNP az államfőjelölés folyamatáról - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője parlamenti sajtótájékoztatóján.
2012. április 2. hétfő 16:01 - HírExtra
Elmondta: a házbizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy a parlament még hétfőn, a tárgyalási szünet után döntsön az államfő lemondásának elfogadásáról. Ezután és a határozathozatalokat követően jöhet létre a pártok közötti egyeztetés.

Lázár János emlékeztetett, a Jobbik felvetette a közvetlenül választott elnök lehetőségét, az MSZP pedig Sólyom László korábbi államfő személyében megnevezett egy jelöltet is. Ezekről a felvetésekről is szó lesz az ötpárti tanácskozáson.

Az MTI azon kérdésére, amely szerint el tudja-e képzelni, hogy ismét Sólyom László legyen az államfő, a frakcióvezető azt válaszolta: "meg fogom hallgatni azokat az érveket, amelyek a szocialista pártot korábbi álláspontjának felülvizsgálatára bírták".

Közölte: amíg nem mondanak véleményt a pártok hétfő este, azelőtt nem tud érdemi nyilatkozatot tenni a jelölés menetrendjéről.

Arra a felvetésre, hogy a kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a zárt frakcióülésen azt mondta, Schmitt Pálnál jobboldalibb jelöltre lenne szükség, Lázár János úgy reagált: a Fideszben nincs olyan képviselő, aki név nélkül nyilatkozna. A kormánypárti képviselők a frakcióülésen két- vagy háromféle véleményt fogalmaztak meg az ügyben, melyek egybeesnek a társadalom értékítéletével - részletezte, hozzáfűzve: abban mindenki egyetértett, hogy ez becsületbeli ügy. Arra mindig kell lehetőséget biztosítani, hogy valaki megvédje a becsületét - jelentette ki.

Schmitt Pál lépése helyes, nemes cselekedet volt, amely erősítette a köztársaságot - értékelte az államfő lemondási beszédében elhangzottakat, kiemelve azt, hogy Schmitt Pál bizonyítani akarja igazát. A frakcióvezető megjegyezte, nemcsak jóban, hanem rosszban is Schmitt Pál mellett áll a küzdelmében, és ha ma kellene döntenie, akkor is úgy határozna, hogy Schmitt Pál államfő legyen.

Lázár János arról nem kívánt beszámolni, hogy az elnök lemondása után miről egyeztettek Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását