2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kitüntetésekről szóló törvények módosítása

A magyar hagyományok tekintetében kellene átgondolni a kitüntetések adományozását - mondta Boross Péter (MDF) a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvény, valamint a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló jogszabály módosításának részletes vitá
2008. szeptember 16. kedd 06:24 - Hírextra
A törvények módosításait korábban az Alkotmánybíróság határozata miatt terjesztettek elő.
A volt miniszterelnök kifejtette: csatlakozik Balsai István (Fidesz) módosító javaslatához, amely elhagyná a törvényjavaslatból az érdemrendek visszavonására, valamint a törvény hatályba lépésére vonatkozó passzusokat.

Tipikusan olyan jogalkotással állunk szemben, ami teljesen felesleges - hangsúlyozta Boross Péter. Megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hozott egy döntést a törvény egy szakaszával kapcsolatban, ennek a szakasznak helye van a bekezdésben, és "az összes többi, ami a törvényjavaslatban van, teljesen felesleges".

Van-e értelme olyan kérdések bonyolult újraszabályozásának, amelyekkel nincs semmi probléma már több éve? - tette fel a kérdést az MDF képviselője. Véleménye szerint olyan kitüntetési rendre lenne szükség, amelyben az államforma nem kap különös jelentőséget.

Dr. Simon Gábor szocialista képviselő arról beszélt, az Ab korábban arról hozott határozatot, hogy az Országgyűlés nem tett eleget törvényhozói kötelezettségének a kitüntetések ügyében. Kifejtette: nem valósul meg maradéktalanul az Ab döntése, ha elfogadják Balsai István módosító indítványát, mert akkor nem elégítik ki az előírt követelményeket.

Pettkó András (MDF) szerint ugyanakkor ha elfogadják a fideszes képviselő indítványát, eleget tesznek az Ab előírásának.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elmondta: a kritika leginkább megfontolandó része az, ami a kitüntetésék visszavonásáról szól. Mint mondta, megoldásképpen elfogadhatónak tartaná, ha például az alacsonyabb szintű elismeréseknél vissza lehetne vonni a kitüntetést, de csak akkor, ha az illetőt jogerősen elítélik.

Álláspontja szerint következik más jogalkotási feladat is az Alkotmánybíróság határozatából, és nem csak annyi, amennyi Balsai István szerint kell.

A módosító javaslatokról várhatóan a következő ülésen határoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását