2024. április 28. - Valéria

Nagy gázban a román gazdaság

Románia technikai recesszióba kerülhet, miután a Román hatóságok az első negyedévben a gazdaság teljesítményének csökkenésére számítanak, és tavaly az utolsó negyedévben is szűkült a gazdaság - jelentette ki pénteken Bogdan Dragoi román pénzügyminiszter.
2012. március 9. péntek 13:48 - HírExtra
Romániában a tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai össztermék (GDP) az előző, harmadik negyedévhez képest, így az idei első negyedévi esetleges visszaesés sorozatban a második lenne, ami technikai recessziót jelent. A tárcavezető azonban hangsúlyozta, hogy 2011 első negyedévéhez képest 1,5-2 százalékos GDP-bővülésre számítanak.

Dragoi szerint az első negyedévi várható visszaesés fő oka a szokatlanul hideg téli időjárás, ami miatt nehézkessé vált az áruszállítás. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság termelése és a kereslet változatlan volt.

Romániában tavaly 2,5 százalékkal nőtt a GDP főként a mezőgazdaságnak és az iparnak köszönhetően. Románia nemzetközi hitelezői az idén 1,5-2 százalékos GDP-növekedésre számítanak.

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy a román kormány idei céljai közé tartozik a bérek emelése, de ezt az intézkedést csak akkor hozzák meg, ha az nem veszélyezteti az államháztartás tervezett hiányát, valamint az elkövetkező években is fenntartható az emelt bérek folyósítása. Rámutatott: a kormány nem akarja elkövetni ugyanazt a hibát, mint 2008-ban, amikor a választási évben a bérek és a szociális juttatások 50 százalékkal nőttek.

Romániában az idén is helyhatósági és parlamenti választások lesznek. A kormány 2010 júliusában 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket, amiből eddig 13 százalékot adott vissza.

A román kormánykoalíciót alkotó pártok azt szeretnék, hogy ismét a bérlevágás előtti szintre emeljék a közalkalmazotti fizetéseket. Erről döntés várhatóan csak áprilisban születik annak függvényében, hogy milyenek lesznek az első negyedév gazdasági mutatói.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását