2024. április 16. - Csongor

Pusztuljanak az étolaj-hamisítók

Kínában fokozzák a használt étolajjal visszaélők elleni fellépést, és ha a bűncselekmény olyan súlyos, az elkövetők ellen a halálbüntetés sem kizárt - derült ki egy pénteken közzétett legfelsőbb bírósági iratból.
2012. február 24. péntek 12:24 - HírExtra
A bíróságoknak figyelembe kell venniük a gyanúsított rossz szándékának fokát, a nyert pénzösszeg nagyságát és az embereket, valamint a piacot ért kár mértékét - áll a dokumentumban, amely még leszögezi: azok számára, akik megérdemlik, a halálbüntetést határozottan ki kell róni.

Szigorú büntetéssel kell számolniuk azoknak a kormányzati hivatalnokoknak és köztisztviselőknek is, akik nem tudják az étolaj biztonságának szavatolásából rájuk háruló kötelességüket teljesíteni - olvasható az iránymutatásban, amelyet a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség és a közbiztonsági minisztérium közösen jegyez, és amelyet a Hszinhua hírügynökség idézett.

Csak a kelet-kínai Santung (Shandong) tartományban az elmúlt évben 134 embert vettek őrizetbe a használt étolajjal összefüggő ügyekben, és közülük 90 esetben hoztak már ítéletet. Az érintettek között 12 kormányzati tisztségviselő is volt, akiket kötelességszegés miatt lefokoztak. Egy súlyos esetben, amikor 110 tonna olajat állítottak elő és adtak el, a két fő bűnös 10-10 év börtönbüntetést kapott.

A közbiztonsági minisztérium közlése szerint a rendőrség tavaly augusztus óta száz olyan olajgyártót leplezett le, akik használt étolajból állítottak elő később ismét forgalomba hozott olajat. 135 kapcsolódó ügyben mintegy 800 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Tevékenységük veszélyes élelmiszer előállításának, tehát bűncselekménynek minősül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását