2024. május 11. - Ferenc

Magabiztos a román ellenzék

A román ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) nyerné meg magabiztosan a romániai parlamenti választásokat, ugyanakkor eredménye nem érné el az 50 százalékot - derült ki a CSOP román közvélemény-kutató intézet felméréséből.
2012. február 21. kedd 16:21 - HírExtra
Az Evenimentul Zilei című újság által kedden közölt romániai közvélemény-kutatás szerint a román szociáldemokratákból, liberálisokból és konzervatívokból álló ellenzéki USL a szavazatok 47 százalékára számíthat, ha most tartanák a parlamenti választásokat.

A felmérés szerint az USL támogatottsága továbbra sem éri el az 50 százalékot, miután tavaly év végén csökkent először támogatottsága - egy évvel ezelőtti megalakulása óta - a többséget jelentő "bűvös határ" alá.

Második helyen a Demokrata Liberális Párt (PD-L) áll, amely a szavazatok 20 százalékát szerezheti meg. A felmérés február 16-17. között készült, ezért a lap megállapítja: a PD-L támogatottsága négy százalékkal nőtt januárhoz képest azt követően, hogy Emil Boc volt miniszterelnök lemondott, és helyét Mihai Razvan Ungureanu vette át, valamint a kormány összetétele is jelentős mértékben módosult.

Harmadik helyen egy - elemzők szerint rendszerellenes pártként számon tartott - parlamenten kívüli politikai erő, a Nép Pártja (PP) áll, amelynek elnöke Dan Diaconescu, az OTV nevű román bulvártelevízió műsorvezetője és tulajdonosa. Erre a pártra a megkérdezettek 18 százaléka szavazna.

Negyedikként bejutna a parlamentbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amelynek támogatottsága a felmérés szerint 5 százalék.

A román parlamentből korábban kiszorult szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) 4 százalék szavazatot gyűjtene, így nem érné el az öt százalékos parlamenti küszöböt.
Romániában várhatóan novemberben rendezik meg a parlamenti választásokat.

A legnépszerűbb politikusok listáján az első helyen Mihai Razvan Ungureanu kormányfő áll, aki kinevezése óta megelőzte Victor Pontát és Crin Antonescut, az USL társelnökeit. Ungureanu népszerűségi indexe 29 százalék, az Antonescué 26 százalék, míg a Pontaé 25 százalék.
A felmérés 725 ember megkérdezésével készült, s 3,6 százalék a hibahatára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását