2024. április 26. - Ervin

Amerika újra fegyverkezik

Elnyűhetetlen a vita az amerikai fegyvertartásról. Most, hogy a legfelsőbb bíróság közel hetven év után megszólalt az ügyben, új fejezethez érkezett az ügy. A testület döntésében világossá tette: a fegyvertartáshoz Amerikában mindenkinek alkotmányos joga
2008. július 4. péntek 15:59 - Pénzes Dávid
Fegyverni, vagy nem fegyverni? Ez itt a kérdés. Jobban mondva ez ott, a kérdés, ott a tengerentúlon. És most úgy tűnik a válasz is megszületett. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága nemrégiben mondta ki: az amerikaiaknak joguk van önvédelem és vadászat céljából fegyvert birtokolni. Ez az Alkotmány-értelmezés 1939 óta az első, mely az igen vitatott fegyvertartási jogról állást foglal.

Az azóta eltelt időszakban a különböző szövetségi államok számtalan korlátozást vezettek be a kérdésben. Columbia például 1976-os korlátozó törvénye megtiltott mindenféle kézifegyver viselést. Az összes pisztoly és puska szétszerelésére vagy a ravaszt blokkoló zárral való ellátására kötelezte a lakosságot (még az otthon tartott fegyverek esetében is). Ez a törvény önvédelemre használhatatlanná tette a fegyvereket. Washingtonban pedig 32 éve van érvényben egy fegyvertartási korlátozás. Ezeket a korlátozásokat érvénytelenítette most a bíróság döntése.

Hajszál híján ment át

Az engedéllyel vehető fegyverek árai Magyarországon
Magyar pisztolyok: 28.000 - 37.000 Ft.
Cseh pisztolyok: 82.800 - 121.900 Ft.
Taurus pisztolyok: 65.000 - 140.000 Ft.
Glock-ok: 135.000 - 150.000 Ft.
Heckler und Koch pisztolyok: 172.000-182.000 Ft.
A lőszerárak: 5 Ft-tól 250 Ft-ig
Igaz, a kilenc fős grémium is csak éppen hogy, 4:5 arányban szavazta meg a végleges állásfoglalást. Amihez indoklásukban hozzátették: elutasítják azt az elképzelést, hogy a fegyverek birtoklása és használata korlátlan jog lenne. Az Antonin Scalia bíró által jegyzet döntés értelmezése szerint elfogadható, ha a korlátozások kiterjednek a büntetett előéletűekre, a mentális problémákkal küzdőkre. Hangsúlyozzák, ezen túl is korlátozni lehet a fegyverek kereskedelmi forgalomba hozatalát illetve szabályozni az iskolák és kormányépületek fegyvermentességét.

Korlátozási lehetőség ide vagy oda, a döntéssel a fegyvertartást támogatók komoly győzelmet arattak. Meg a fegyvergyárak. Meg a fegyverkereskedők. Meg állítólag a demokrácia is. Legalábbis ezt mondják a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) vezetői. És máris megtámadják a helyi bíróságokon a Chicagoban és San Franciskoban életben lévő korlátozást.

Baj van, de mi lesz?

Kívülről (Európából) nézve a helyzet világos. Világosan elítélhető. Mert nem kell Michael Moore Kóla, puska, sültkrumpli című sok vitát kavart filmjét megnézni ahhoz, hogy lássuk, mi megy az Új Világban. Akinek van szeme és füle, az tisztában van vele, hogy az Egyesült Államok elmúlt néhány évében csúnyán megszaporodtak az iskolai lövöldözések, és fegyveres ámokfutások. Ezek pedig nem olyan akciók, mint szerdán Jeruzsálemben a földgyaluval a főúton végigromboló palesztin merénylőé. Az négy embert ölt meg, és terroristának nevezzük. Az USA-ban meg ámokfutónak azt, aki a virginiai műszaki egyetemen 33 halottat és húszegynéhány sebesültet hagy maga mögött.

Az amerikai tinédzserekkel tehát valami nagy baj van. Erről már sokan, sokat írtak. Az egyre több iskolai lövöldözés tünet, melynek a kiváltó okát kellene megszüntetni. Néhányan úgy vélik, az egyik kiváltó ok, hogy Amerikában úgy juthat fegyverhez a fiatal, mint itthon egy pofa sörhöz. Három perc alatt. Elvileg tilos, mégsem gond. Hogy a legfelsőbb bíróság döntése vajon milyen hatással lesz erre az eddig is nehezen kezelhető szituációra? Nehéz megmondani (stílusosan: lövésünk sincs). Egy biztos: az évi 11 ezer haláleset, melyet lőfegyver okoz megdöbbentő. (Ez a 480 milliós Eu-ban alig kétszáz.) A döntés után majd várhatjuk a statisztikákat.

Fából acélpisztoly

Az is biztos, hogy a fegyvertartási korlátozások komoly jogalapot vesztettek így el. Ez után csak úgy lehet majd megfogalmazni a fegyvertartásra vonatkozó szabályozásokat, hogy közben a legfelsőbb bíróság által hozott határozat ne szenvedjen csorbát. Ez pedig szinte lehetetlenné teszi majd a Columbia államban meghozott korlátozáshoz hasonló szabályok ratifikálását. A jogi csűrés-csavarás tehát kizárt. Vagy olyannyira rafinált törvényeket kell hozni, mely úgy tilt, hogy közben enged. Fából vaskarika, vagy inkább acélpisztoly.

Jelenleg tehát úgy néz ki a helyzet, hogy az otthoni fegyvertartáshoz mindenkinek joga lesz, akinek nincs priusza és nem elmebeteg. Azaz gyakorlatilag mindenki, aki úgy érzi meg kell védje magát a világtól. Amerikában már ma gyakorlatilag minden háztartásban van legalább egy fegyver. A tartásához szükséges engedélyeket sok állam szigorú vizsgához köti (kivéve Vermont államot, ahol engedély nélkül lehet venni, viselni, tartani fegyvert). Ezek a vizsgák kizárják a bűnözőket, az alkoholistákat, a drogfogyasztókat, a 21 éven aluliakat, a nem USA lakosokat, az egészségügyileg nem alkalmasokat, az elmebetegeket, és akik nem tettek fegyverkezelési vizsgát. Utóbbin 50 lövésből nagy kaliberű önvédelmi fegyverrel (nem sportpisztollyal) kell bizonyos szint felett teljesíteni.

A 360 milliós országban ma körülbelül 250 millió engedélyezett fegyver található. Ha a korlátozások megszűnnek, a fegyverkereskedők biztosan jól járnak. Ám, hogy a biztonság nagyobb lesz-e, a bűnözők meghátrálnak-e tudván, hogy pisztolycső fogadhatja őket bárhol, vagy hogy csökken-e a fegyver okozta halálozások száma, az nagy kérdés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását