2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az MSZP és a DK a Munkáspárt szemében

A Munkáspárt elnöksége szerint az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) nyilatkozata, hogy nem hajlandók olyan fórumon részt venni, ahol a Munkáspárt is jelen van, világossá teszi, hogy nem akarnak szemléletváltást, egyetlen céljuk van: ismét kormányra jutni, és "ott folytatni, ahol 2010-ben abbahagyták".
2012. február 21. kedd 12:09 - HírExtra
A kommunista párt

A kommunista párt - amely a legutóbbi parlamenti választáson a szavazatok 0,1 százalékát szerezte meg - az MSZP és a DK elnökének, Mesterházy Attilának és Gyurcsány Ferencnek címzett közleményét kedden küldte meg az MTI-nek. A többi között azt írták: "javasoljuk az uraknak, hogy az Európai Unióból is lépjenek ki, mert 2012 júliusától Ciprus lesz a soros elnök, amelynek vezetője egy kommunista".

A Munkáspárt arra reagált így, hogy hétfőn az MSZP és a Demokratikus Koalíció is azt közölte, nem működnek együtt a Munkáspárttal, illetve nem vesznek részt annak a baloldali kerekasztalnak a munkájában, amelyben a Thürmer Gyula vezette kommunista párt is jelen van.

Nem hajlandóak

Mesterházy Attila ezt úgy indokolta: az MSZP semmilyen együttműködésre nem hajlandó olyan pártokkal és mozgalmakkal, amelyek nem a demokratikus értékeket képviselik, megkérdőjelezik Magyarország euroatlanti integrációját és nem utasítják el a diktatúra minden formáját. A DK pedig azt tudatta: nem kíván részt venni olyan kezdeményezésben, amelyben egy szélsőséges, az uniós tagságot megkérdőjelező kommunista párt is szerepet kaphat.

Ezzel kapcsolatban a Munkáspárt azt írta: az elmúlt húsz év arról szólt, hogy legyen jó a gazdagoknak, a dolgozók, a szegények pedig senkit sem érdekelnek, ezért fordulatra van szükség, meg kell adóztatni a gazdagokat, hogy több jusson munkahelyteremtésre, közösségi közlekedésre, egészségügyre, oktatásra, a dolgozók életkörülményeinek javítására.

Döntsd a tőkét?

"Sokan vagyunk, akiknek nem jó a tőkés rendszer, s egyre többen vagyunk, akik tenni is akarunk ellene. A kormányokat jobb belátásra, engedményekre lehet bírni, ha összefognak mindazok, akiknek kárt okoz a tőkés rendszer, ha együtt lépnek fel azok a pártok, szakszervezetek, társadalmi erők, amelyek a dolgozó emberekért akarnak küzdeni a tőkésekkel szemben" - közölték, megjegyezve, hogy a Munkáspárt ezért támogatta a Magyarországi Szociáldemokrata Párt javaslatát a baloldali kerekasztal megteremtésére.

Véleményük szerint nem ideológiákról, euroatlanti értékekről, negyedik köztársaságról "és más elvont dolgokról kell vitatkozni", hanem az embereknek kell segíteni, együtt küzdve "a tőkés monopóliumok ellen".

Bárkivel

A Munkáspárt minden előfeltétel nélkül, bárkivel kész erről tárgyalni a jövőben is, ugyanakkor nem tárgyal senkivel, akik "az embereket akarják félrevezetni és becsapni" - rögzítették, hozzátéve, nem védik a jelenlegi kormányt, de biztosak abban, hogy csupán egy új kormánytól nem lesz jobb a dolgozó embernek, "szemléletváltás nélkül minden csak olaj a tűzre".

A Nol.hu csütörtökön számolt be arról, hogy kerekasztalt alapítottak a baloldali pártok. Az írás szerint a Baloldali Kerekasztal a Változásért elnevezésű szövetség alapítói között a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Vajnai Attila nevével fémjelzett Munkáspárt 2006, a Kapolyi László és Schmuck Andor által irányított Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a korábban Tamás Gáspár Miklós, most Trasciatti Attila ügyvezető elnök szervezte Zöld Baloldal, illetve az MSZP is ott van.

A szocialista pártot a portál információja szerint a csütörtöki első tanácskozáson Balogh András elnökhelyettes képviselte, aki tolmácsolta az MSZP partnerségi szándékát, de jelezte: tájékoztatja az ügyről a pártelnökséget.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását