2020. július 6. - Csaba

Szmog: lényegesen javult a levegő minősége

Az ország nagy részén szerdára javult a levegő minősége, az ország északkeleti területein viszont továbbra is négy településen veszélyesnek, négy helyen pedig egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por magas koncentrációja miatt.
2012. február 15. szerda 10:41 - HírExtra
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc. Ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A kazincbarcikai önkormányzat szóvivője, Göndör Judit a szálló por értékével kapcsolatban szerdán az MTI-nek azt mondta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán a feltámadó szélnek köszönhetően tisztulhat a levegő a Sajó-völgyében.

Az OKI térképén narancssárgával jelölték, így a levegő minősége jelenleg egészségtelennek számít Salgótarjánban, Egerben, Oszláron és Nyíregyházán. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Az OKI mérései alapján a levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért a térképen zöld színnel szerepel Budapest, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Pécs, Szeged, Szolnok és Hernádszurdok. Kék színnel jelölték, vagyis elfogadhatónak minősítették Sopron, Győr, Ajka, Veszprém, Vác, Tököl, Százhalombatta és Dunaújváros levegőjét.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A Főpolgármesteri Hivatal szerdai közlése szerint a fővárosban továbbra is fenntartják a szmogriadó a tájékoztatási fokozatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását