2024. május 8. - Mihály

Szalai Annamária szerint minden rendben?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke szerint a magyar médiaszabályozás megfelel az európai normáknak. Szalai Annamária pénteken az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: az európai parlamenti meghallgatáson politikai vita zajlott, amelynek résztvevői közül többen nem ismerték sem a magyar médiatörvényt, sem a többi európai tagállam szabályozását.
2012. február 10. péntek 11:11 - HírExtra
Nehéz elvitatni, hogy Magyarországon sajtószabadság van – jelentette ki Szalai Annamária, aki a csütörtöki európai parlamenti meghallgatáson elhangzottakra reagálva közölte: ha hiányosságok vannak a médiatörvényben, akkor a jogalkotó dolga és kötelessége, hogy változtasson azon, a hatóság pedig jogalkalmazóként végrehajtja a döntést.

Az Európai Parlament szabadságjogi szakbizottsága csütörtökön Brüsszelben tartott közmeghallgatást a magyarországi helyzetről, az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatáról. A tanácskozáson többször is szóba került a médiatörvény.

Szalai Annamária elmondta, hogy a médiaszabályozás a tagállamok hatásköre, az Európai Bizottság általában nem kapcsolódik be ebbe a munkába, egyeztetés azonban természetesen van.

Az NMHH elnöke sajátosnak nevezte a Klubrádió körül folyó európai vitát is, mert "a frekvenciahasznosítás is tagállami hatáskör".

„Mi a magyar és az európai szabályok szerint jártunk el” – jelentette ki a rádió által használt frekvencia pályáztatásával kapcsolatban Szalai Annamária. Az elnök szomorúak nevezte, hogy a médiaügyekkel foglalkozó európai bizottság és annak albizottsága úgy mond véleményt a pályáztatásról, hogy nem ismeri a háttérjogszabályokat, illetve olyan európai elvekre hivatkozik, amelyek nem vonatkoznak a médiaszabályozásra.

„Döbbenetes, hogy miközben meghallgatják az egyik felet, a másikat nem” – reagált Szalai Annamária arra, hogy a csütörtöki tanácskozáson Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója is részt vett. Az elnök hozzátette, hogy már számos levelet írt Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnökének, amelyben felajánlotta a magyar hatóság segítségét, de egyeztetés ennek ellenére nem volt.

„Ha elolvasta volna a biztos asszony az általunk írt leveleket, és nem csak az egyik felet hallgatja meg, akkor nem mondott volna ilyet, ami hemzsegett a tévedésektől” – jelentette ki Szalai Annamária, hozzátéve: nem szeretné, ha az emberek azt hinnék, az Európai Unióban az a demokráciafelfogás, hogy csak az egyik felet hallgatják meg, a másikat nem.

A meghallgatáson részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, aki a médiatörvénnyel kapcsolatban közölte: ha elkészül a módosítási tervezetet, akkor azt elküldik a strasbourgi székhelyű testületnek véleményezésre.

Szalai Annamária a reggeli műsorban beszélt arról az oktatóközpontról is, amelyet a hatóság hoz létre. A Hűvösvölgyi úti épületben a gyerekek játszva, biztonságos környezetben, szakemberek segítségével ismerhetik meg az internet és a média világát, és szembesülhetnek annak veszélyeivel is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását