2024. április 25. - Márk

Egyeztet a minisztérium

Az egészségügyi államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy a kórházaknak tavaly év végén kiutalt konszolidációs források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak.
2012. január 9. hétfő 15:24 - HírExtra
Így reagált hétfőn az államtitkárság az MTI megkeresésére annak kapcsán, hogy az Orvostechnikai Szövetség a múlt pénteken azt közölte: gyakorlatilag felfüggesztették a kórházak lejárt adósságállományának rendezését lehetővé tévő kormánydöntés végrehajtását azzal, hogy a kórházak csak az egészségügyi kormányzat, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) előzetes engedélyével fizethetik ki lejárt határidejű beszállítói tartozásaikat. A szövetség Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérte, rendeljen el rendkívüli vizsgálatot az ügyben, és intézkedjen a kormány döntésének maradéktalan végrehajtása érdekében.

A tavaly év végén közzétett kormánydöntés értelmében a megelőző időszakban a finanszírozónak jelentett és elfogadott teljesítményük alapján 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesültek a közfinanszírozott egészségügyi intézmények a lejárt szállítói tartozásaik csökkentése céljából.

Az egészségügyi államtitkárság MTI-nek azt írta: értesültek arról, hogy az utalás időzítése, továbbá a számos intézmény helyzetét befolyásoló év végi fenntartóváltás miatt mutatkoztak fennakadások elsősorban a konszolidációs juttatás felhasználása körül.

Ezért az államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy e források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak. Az államtitkárság és a GYEMSZI azonnali egyeztetéseket kezd a beszállítókkal a közvetlen ágazati fenntartású intézmények lejárt tartozásairól az optimális megoldás elérése érdekében.

A kórházak év végi adósságállományával kapcsolatban az államtitkárság későbbre ígért tájékoztatást, mivel - mint írták - a negyedik negyedévi adatok bekérése, illetve összesítése még folyamatban van.

Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a szövetség üdvözölte, hogy a kormány a kórházak több éve felgyülemlett adósságának megfizetése érdekében többletforrást biztosított. Hozzátette: az, hogy ez valóban elégséges-e a teljes adósságrendezéshez, attól függ, 2011 utolsó negyedévében milyen mértékben növekedett az adósságállomány. Ezért azt kérték, hogy hozzák nyilvánosságra az adatokat minden egyes kórház 2011. december 31-i lejárt tartozásállományáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását