2024. május 17. - Paszkál

Timosenko politikai menedéket kapott

Politikai menedéket kapott Csehországban a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko férje.
2012. január 6. péntek 17:16 - HírExtra
Olekszandr Timosenko a tavalyi év végén kért politikai menedéket Csehországban. "Kérését a belügyminisztérium elfogadta" - közölte Jan Kubice cseh belügyminiszter péntek délután Ceské Budejovicében sajtóértekezleten.

Kubice kifejezte meggyőződését, hogy ennek a döntésnek nem lesz kedvezőtlen hatása a cseh-ukrán kapcsolatokra. "A mai döntést a belügyminisztérium és nem a külügyminisztérium hozta. Ez azt jelenti, hogy az ügy a Cseh Köztársaság belügye" - jelentette ki Kubice.

Semmiféle további részletet az üggyel kapcsolatban nem volt hajlandó mondani. "A belügyminisztérium a folyamatban lévő menedékkérési ügyeket elvi megfontolásból nem kommentálja. Mindig csupán azt közöljük, hogy a kérelmező sikerrel járt-e vagy sem" - utasította el az újságírói kérdéseket a cseh belügyminiszter.

Helyi megfigyelők szerint Timosenko politikai menedéke Csehországban újra megronthatja Prága és Kijev viszonyát, amely Mikola Azarov ukrán kormányfő múlt év végi prágai tárgyalásai után rendeződni látszott.

A cseh-ukrán viszony esetleges rosszabbodását Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter sem tartja kizártnak. "Ez elsősorban Ukrajna reakciójától fog függeni" - válaszolta újságírói kérdésre a cseh diplomácia vezetője.

Oleszandr Timosenko menedékkéréséről a Právo című baloldali cseh lap számolt be elsőként pénteki kiadásában.

A Julija Timosenko ellen indított másik bűnvádi eljárás, amelyben az ellenzéki politikust az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként az 1990-es években elkövetett adócsalással és sikkasztással vádolják, a cég vezetőségének másik volt tagját, a férjet is érintik, aki 2000-2001-ben előzetes őrizetben volt sikkasztás vádjával, de bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték.

Julija Timosenkót szintén őrizetbe vették az ügyben 2001-ben, de több heti fogva tartás után szabadlábra helyezték, majd később bizonyítékok hiányában felmentették.
Olekszandr Timosenko soha sem volt aktív résztvevője az ukrán köz- illetve politikai életnek. Tavaly augusztus óta jelenik meg a nyilvánosság előtt, amikor a feleségét őrizetbe vették – írja a Právo. A lap szerint nem kizárt, hogy a volt kormányfő ellen újra megindított eljárásban a hatóságok figyelme a férjre is kiterjed.

Julija Timosenkót október 11-én ítélték hétévi börtönre a 2009-ben megkötött - a főügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen - orosz-ukrán gázárszerződések miatt, az ítélet decemberben emelkedett jogerőre. A volt kormányfő őrizetbe vételét és elítélését bírálta az Egyesült Államok és az Európai Unió, amelyek szerint az ítélet mögött politikai szándékok álltak.

Egy évvel korábban Prága Bohdan Danyisilinnek, a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének adott politikai menedékjogot, ami miatt diplomáciai konfliktus keletkezett a két ország között, két cseh diplomatát kémkedés vádjával kiutasítottak Kijevből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását