2024. április 26. - Ervin

Kína beszólt Amerikának

Bírálta az Egyesült Államok és Ausztrália katonai szövetségének szorosabbra fűzését a kínai védelmi minisztérium szóvivője szerdán.
2011. november 30. szerda 13:54 - HírExtra
Bármely, a történelem során létrehozott katonai szövetség megerősítése, vagy kiterjesztése, a "hidegháborús modellt" idézi - hangoztatta sajtótájékoztatóján Keng Jan-seng (Geng Yansheng) kérdésre válaszolva.

A szóvivő arra utalt, hogy Barack Obama amerikai elnök közelmúltbéli ausztráliai látogatása alkalmával a két ország katonai kapcsolatainak megerősítéséről egyezett meg. Ennek része egy lényegében amerikai katonai támaszpont kialakítása, ahol a következő évtől 2500 amerikai tengerészgyalogos állomásozik majd.

Azok a lépések, amelyek a béke és együttműködés jelenlegi trendjével ellentétes irányba hatnak, nem segítik a kölcsönös bizalmat és a kapcsolatok fejlesztését a térség országai között, és sértik ezen államok közös érdekeit - állapította meg Keng.

Hozzátette: minden olyan katonai elképzelés, amellyel az a szándék, hogy összeütközést idézzen elő úgy, hogy az egyik oldal biztonságát a másik kárára kívánja biztosítani, idejét múlt gondolkodást tükröz.

Barack Obama, aki november közepén Ausztráliából Indonéziába utazott, valamint külügyminisztere, Hillary Clinton, aki a Fülöp-szigeteken tett látogatást, megnyilatkozásaiban az Egyesült Államoknak az ázsiai-csendes-óceáni térségbe való visszatérését hangsúlyozta. Egyúttal jelezték, Washington érdeke, hogy a dél-kínai-tenger területét érintő viták ne fajuljanak odáig, hogy veszélyeztetik a tengeri szállítási útvonalak biztonságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását