2024. április 28. - Valéria

Afganisztán talpra áll?

Hamid Karzai afgán elnök jóváhagyta azon további területek listáját, amelyek fölött az afgán hadsereg átveszi a NATO vezette nemzetközi erőktől (ISAF) a biztonsági ellenőrzést - jelentették be vasárnap Kabulban.
2011. november 27. vasárnap 18:43 - HírExtra
A várhatóan a jövő év elején történő átadás-átvétel a második szakaszt jelenti a 2014 végéig tervezett folyamatban, amelynek során az afgán hadsereg végül a teljes ország fölött megkapja az ellenőrzést. A mostani listán szereplő 18 körzet legnagyobb része az ország északi és nyugati részén fekszik, de vannak köztük olyan régiók is, ahol merényleteket követtek el a közelmúltban, vagy amelyek a tálibok által ellenőrzött területek közelében találhatóak. Baglan tartományra, ahol a magyar újjáépítési csoport tevékenykedik, nem terjed ki ez a második átadási szakasz sem.

Az első ilyen listán hét terület szerepelt, ezek átadása idén júliusban indult el. Az újabb szakasz végrehajtásával az afgán lakosságnak már több mint a fele él majd a saját hadseregük által ellenőrzött területen.

Brüsszelben kiadott nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Karzai bejelentését újabb jelentős lépésnek minősítette azon az úton, amely abba az irányba mutat, hogy Afganisztánt maguk az afgánok ellenőrizzék. Rasmussen szerint "sínen van" az átadási folyamat, a nemzetközi erők pedig az átadás lebonyolítása után is teljesíteni fogják az afgán biztonsági erők kiképzését és egyéb támogatását illetően vállalt kötelezettségeiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását