2024. május 2. - Zsigmond

Közeledni kellene az oroszokhoz

Új lendületet kell adni az EU-orosz stratégiai partnerségnek - szorgalmazta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője hétfőn egy brüsszeli tanácskozáson.
2011. november 21. hétfő 13:52 - HírExtra
"Versenyképességünk fokozása érdekében a zöld gazdasági növekedésre kell koncentrálnunk. Hatékonyabbá kell tennünk az energiahálózatokat, növelnünk kell a energiahatékonyságot, és együtt kell működnünk az alternatív energiaforrások kiaknázása terén is. Oroszországban a mai napig komoly energetikai tudományos kapacitás áll rendelkezésre, az Európai Unió pedig a megújuló energiaforrások kiaknázása terén világelső. A két térség tudományos kapacitását szorosabban össze kellene kapcsolnunk" - mondta a szocialista EP-képviselő, aki "Az Európai Unió és Oroszország stratégiai helye az új világrendben" címmel az Európai Parlamentben rendezett konferencián tartott előadást.

Tabajdi megítélése szerint az EU és az eurózóna belső problémáinak sora, az uniós tagállamok adósságválsága az utóbbi időben elterelte a figyelmet az EU és Oroszország közötti stratégiai partnerségről. Úgy látja, hogy az uniónak és Oroszországnak szorosabban együtt kellene működnie, mert a globális versenyben Kína és más kelet-ázsiai feltörekvő gazdaságok mindkét térségnek egyre nagyobb kihívást jelentenek.

"Az orosz gazdasági, társadalmi és politikai modernizáció az utóbbi években lelassult, és ez nehezíti az EU és Oroszország közötti stratégiai partnerségben történő előrelépést. Különösen szembetűnő a különbség az orosz és a kínai gazdasági modernizáció üteme között" - mondta Tabajdi, aki azt reméli, hogy az orosz gazdasági nyitásnak új lendületet adhat Oroszország decemberre várt csatlakozása a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

A politikus az Európai Unióba irányuló orosz energiaszállítások kapcsán kiemelte: kulcsfontosságú lenne az ukrán gázvezeték-hálózat modernizációja, amelyet az EU, Oroszország és az ukrán fél háromoldalú konzorcium keretében végezhetne. Szerinte ez lenne a legolcsóbb megoldás a növekvő európai gázfogyasztási igények kielégítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását