2024. május 3. - Tímea, Irma

Lejárt szavatosság a Nagybani Piacon

Nagy mennyiségű lejárt élelmiszerkonzervet, valamint láthatóan meghamisított dátumjelzésű élelmiszereket foglaltak le szeptember végén a Nagybani Piac egyik üzletében tartott ellenőrzésen a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának munkatársai - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)szerdán az MTI-vel.
2011. október 12. szerda 19:06 - HírExtra
A hatóság szakemberei 718 kilogramm lejárt szavatosságú élelmiszert azonnal megsemmisítettek, az üzlet működését további intézkedésig megtiltották, a feltételezhetően meghamisított dátumjelzésű élelmiszerekből pedig - további vizsgálatok lefolytatásához - mintát vettek.

A piactéri üzlet átvizsgálását követően a hatóság munkatársai a vállalkozó raktárában is ellenőrzést tartottak. Összesen mintegy 5800 darab - 2900 kilogramm - terméket foglaltak le és semmisítettek meg.

A közlemény szerint az eredeti jelölések eltávolításához különféle módszereket alkalmaztak: egyes esetekben a konzervdobozok fedlapját fémszínű festékkel festették le, így takarva el az eredeti dátumjelzést, majd a konzervdobozokra új dátumot nyomtattak. Más termékeknél a nyomtatott dátumjelölésnek csak egy-egy karakterét mosták le vegyszerrel, majd írták át, például 2010-ről 2013-ra. Példátlan eset, hogy egy eredetileg 2002-ben lejárt meggybefőtt minőségmegőrzési idejét 2013-ra változtatták, azaz 11 évvel meghosszabbították.

Az ügyben a hatóság rendőrségi feljelentést tett. A vállalkozó több milliós bírságra számíthat - olvasható a VM közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását