2023. október 5. - Aurél

Újabb átnevezések

Közterületek elnevezéséről, illetve korábbi nevének módosításáról döntött egyhangú szavazással a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
2011. szeptember 28. szerda 14:43 - HírExtra
Tarlós István főpolgármester jelezte: a változásokat több fővárosi kerület kezdeményezte. Lehetőség nyílik "olyan jelentős magyar történelmi személyek számára is méltó emléket állítani", akiknek nevét jelenleg nem viseli fővárosi közterület - indokolt.

A javaslatban eredetileg kilenc helyszín szerepelt, de a városvezető előterjesztői kiegészítésként, Láng Zsolt II. kerületi polgármester kérésére benyújtotta, hogy egy korábban névtelen közpark Bibó István jogász, történész, politikai gondolkodó nevét vegye fel.

Emellett elfogadták a képviselők, hogy a II. kerületben a Margit híd budai hídfőjénél, a híd déli oldalán lévő névtelen közterület Gyóni Géza magyar költő nevét vegye fel; a XIV. kerületi Állatkerti utat Gundel Károly világhírű vendéglősről, a magyar gasztronómia történetének feldolgozójáról nevezik el. Három III. kerületi névtelen közterület is nevet kap: ezek egyike Hamvas Béla filozófus, író, egy másik Toldalagi Pál költő, egy harmadik pedig Pércsi Lajos '56-os mártír őrnagy nevét veszi fel.

A XVI. kerületi képviselő-testület javaslata alapján Krenedits Sándorról, Rákosszentmihály egykori főjegyzőjéről és díszpolgáráról nevezik el a jelenlegi Ságvári utcát.

Miután a névadó elhalálozását követő 25 évről 5 évre csökkent az elnevezéssel kapcsolatos korlátozás, lehetőség nyílt arra, hogy közterület viselje Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom Corvin közi felkelőcsoportja utolsó főparancsnokának nevét. A tér a XIV. kerületben, a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út közötti névtelen területen van.

Egy esetben a korábbi elnevezés visszaállítását fogadta el a testület: az óbudai Dugovics Titusz tér Korona térre változik vissza.

A XI. kerületben, a Bercsényi utca északi vége melletti, jelenleg névtelen fásított közkert a Gárdonyi tér elnevezést veszi fel. A köztudatban ez a tér egyébként már Gárdonyi térként szerepel, az ott található Gárdonyi-szobor miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását