2024. május 7. - Gizella

Menekülnek Kadhafi hívei

Menekülnek a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz lojális civilek Líbiából - tapasztalták az MTI Hírcentrum munkatársai pénteken a Líbiát és Tunéziát elválasztó határon.
2011. augusztus 27. szombat 13:20 - HírExtra
A két országot elválasztó határon jelentős torlódás volt Tunézia felé, amikor a Hírcentrum munkatársai ott jártak.

A helyszínen egy neve elhallgatását kérő helyi ENSZ-alkalmazott arról tájékoztatott, hogy a "kadhafista civilek" menekülnek az országból. Hozzátette, elsősorban azok hagyják el szülőhazájukat, akiknek van pénze újrakezdeni az életet a szomszédos államban.

Ugyanakkor az MTI Hírcentrum tudósítói Tripoliba tartva, de még az európai repülőtereken sok olyan emberrel találkoztak, akik a forradalom sikeréről értesülve, hazaindultak egykor elhagyott otthonaikba.

Egy magát csak Mohammednek nevező orvos még pénteken Tuniszban, Tunézia fővárosában az MTI Hírcentrum tudósítóinak azt mondta, hogy azt hallotta, egészségügyi szakemberekre, főleg orvosokra van szükség Tripoliban, ezért szabadságot vett ki és két hétre visszatért Olaszországból Líbiába.

Az orvos, aki a teljes nevét nem akarta elárulni, azt mondta, hogy több száz egészségügyi szakember tart jelenleg is a líbiai főváros felé, de sokkal többre volna szükség a sebesültek ellátásához. A város nagy részét ugyan már a felkelők ellenőrzik, de a harcok során több százan sérültek meg - fűzte hozzá.

Az ellátást nehezíti, hogy jelenleg nem működik a vízszolgáltatás, és nehézkes az országban a közlekedés is - mondta az orvos.

Az MTI Hírcentrum munkatársai - Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter, Rácz László operatőr és Nyulas Szabolcs újságíró - csütörtökön indult el Budapestről Tripoliba Frankfurt, Tunisz és Dzserba érintésével. A határon már csak autóval, a helybéliek segítségével, sikerült továbbjutni Tripoli felé.
Az országnak ezen a részén egyáltalán nincsen mobiltelefon-szolgáltatás, se internet és akadozik az áramellátás is.

A főúton, amelyen a tudósítókból álló csapat haladt, sok, a felkelők által fenntartott ellenőrzőpont volt. A sofőr, aki a tudósítókat szállította, arra panaszkodott, hogy a felkelés kezdetén gyakran támadták a főutat a kormányerők katonái. Az út mellett sok kiégett vagy egyszerűen magára hagyott tankot, illetve egyéb harci gépet lehet látni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását