2024. március 29. - Auguszta

Újabb megszorítások jönnek?

Orbán Viktor őszre újabb intézkedéseket jelentett be, hogy a gazdaság korábban várt 3,1 százalék helyetti, csak 2 százalék körüli bővülése és tervezettnél alacsonyabb infláció mellett is tartani lehessen a 3 százalék alatti államháztartási hiányt.
2011. augusztus 17. szerda 18:20 - HírExtra
A devizahitelesek érdekében otthonvédelmi bizottság felállítását, az árfolyamgát melletti kampány indítását ígérte.

A miniszterelnök a devizaválsággal foglalkozó kormányülés utáni szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: az eurózónából induló pénzügyi válság súlyos kihívást jelent Magyarországnak is. Ezért rendkívül kedvezőtlen pénzügyi, gazdasági környezetben kell megkezdeni az őszi törvényalkotási munkát. Az őszi parlamenti munkarendről annyit mondott: erről csak a Fidesz és a KDNP szeptember eleji évindító frakcióülése után van értelme nyilatkozni. Kérdésre válaszolva azt azonban elmondta, hogy a kormány tartani fogja a korábban beterjesztett hiányt, amely így 3 százalék alá csökken, "akár mi is történjék". Azt is biztosnak nevezte, hogy tovább folytatják az államadósság csökkentését a következő években és nem adják fel az arányos adórendszer kiépítésének politikáját sem. Arra törekszünk, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb, legátláthatóbb adórendszer - mondta.

Az idei GDP-ről pedig kifejtette: "nem az előrejelzéseinket kell módosítani, igazodni kell a valósághoz". A növekedés Orbán Viktor szavai szerint vélhetőn 2 százalék körül lesz, emiatt keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány. Az infláció pedig a vártnál alacsonyabb, ezért az idei költségvetés megtartása további intézkedéseket igényel, ősszel. Részleteket azonban továbbra sem mondott, csak annyit jegyzett meg, hogy ezek a gazdaság működésének egyszerűsítése, könnyítése irányába hatnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy évben meghozott döntéseknek köszönhetően Magyarország távolodik a veszélyzóna magjától, de még nem került a zónán kívülre. "Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy az euróválság igenis komoly kihívás Magyarország számára" - mondta.

Kijelentette: "nem fogjuk hagyni, hogy a válság árát, a korábbi rossz döntés következményeit az emberekkel fizetessék meg". A kormány szerdai ülésén megállapította azt is, hogy az árfolyamrögzítésről hozott döntés adekvát válasz volt a helyzetre. Annak érdekében pedig, hogy a családok körültekintően dönthessenek a lehetőségről a kormány kampányba fog - tette hozzá.
A miniszterelnök azt is bejelentette, felkérte a gazdasági minisztert, készítsen jelentést arról, hogy " hogyan jutottunk el a biztonságos, támogatott, forint alapú hitelezéstől a kockázatos devizahitelezésig", és nevezze meg a felelősöket is.

Arra is felkérte a minisztert, hogy állítson fel Otthonvédelmi Monitoring Bizottságot annak érdekében, hogy a banki törlesztőrészletek kiszámítása átláthatóvá és egyértelművé váljon. Abban az esetben, ha a bizottság úgy látja, hogy a bankok visszaéltek erőfölényükkel, a kormány be fog avatkozni. A bizottságba bevonják a PSZÁF és az MNB képviselőit is.

Elfogadta a kabinet azt a kormányrendeletet is, amely alapján az árfolyamrögzítés lejárta után legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet a programban részt vevők törlesztőrészlete az árfolyamgát igénybevétele miatt. Döntöttek arról is, hogy a korábbi Fészekrakó programban résztvevők is élhetnek a lehetőséggel, eltörölték az ezt akadályozó jogi gátat - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását