2024. április 24. - György
Legalább 80 ember vesztette életét péntek délután a norvég fővárostól nem messze egy szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában elkövetett merényletben, amelyben egy magát rendőrnek álcázó férfi válogatás nélkül tüzelt lőfegyveréből a tábor lakóira - közölte szombat hajnalban a norvég rendőrség.
2011. július 23. szombat 11:26 - HírExtra
A tájékoztatás szerint még mindig nem biztos, hogy ez a végleges veszteséglista, mert több sebesültnek válságos az állapota, és szombat hajnalban még mindig áldozatok után kutattak az Oslótól északnyugatra fekvő Utoya szigeten és annak partjai mentén.

Egy szemtanú már kora este azt mondta a norvég rádióban, hogy 20-25 holttestet látott a parton, és további tetemeket a vízben. Beszámolók szerint az első lövések eldördülése után pánik tört ki a táborban, és sokan úszva próbáltak elmenekülni a szigetről.

A hatóságok gyanúja szerint mindkét merényletet egy 32 éves norvég férfi, bizonyos Anders Behring Breivik követte el. Elfogták, kihallgatása jelenleg is folyik.

A rendőrség abból indul ki, hogy egyedül követte el tettét, és ő helyezte el azt a pokolgépet is, amely két órával a lövöldözés előtt robbant Oslo központjában, a kormány székházánál. A detonációban hét ember életét vesztette, kilencen súlyosan megsebesültek.

V. Harald norvég király szombat hajnalban közzétett üzenetében azt írta, most az a legfontosabb, hogy a norvégok "támogassák egymást" egy ilyen "felfoghatatlan tragédia" után.

Rendőrnek álcázta magát

Az egyik táborozó, Elise egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg odahívott magához. "Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat" - idézte fel.

A lány a vízparton amögött a szikla mögött kuporgott, amelyen a gyilkos állt. Pánikszerűen hívta telefonon a szüleit, és suttogva mondta el nekik, hogy mi történik. "Azt mondták, ne essek pánikba, minden rendben lesz". A szülők azt tanácsolták Elise-nek, vegye le élénk színű dzsekijét, nehogy magára vonja a figyelmet. A lány azt mondta, nem tudja megmondani, mennyi idő telt el, mire a lövöldözés abbamaradt.

Egy másik táborozó, Dana Berzingi elmondta, hogy sokan halottnak próbálták tettetni magukat, de a gyilkos, miután az egyik fegyverrel eltalált valakit, a másikkal, egy vadászpuskával még fejbe lőtte áldozatait. A 21 éves fiú, akinek vérfoltok voltak a nadrágszárán, egy halott barátjának a mobiljáról hívta a rendőrséget.

Egy másik fiatal, Emilie Bersaas azt mesélte, amikor meghallotta a lövéseket, berohant az egyik épületbe, és bebújt egy ágy alá. "Egyszercsak nagyon, nagyon közel hallatszottak a lövések, az egyik el is találhatta az épületet, és a szomszédos szobában hangosan sikoltozni kezdtek" - idézte föl a történteket. A lány két órát volt az ágy alatt, mire a rendőrök betörték az ablakot, és kihozták. "Olyan valószínűtlen, hogy ez megtörténhetett, főleg Norvégiában" - mondta.

Nacionalista indíték?

Szélsőjobboldali motiváció lehet a péntek délután Norvégiában végrehajtott véres kettős merénylet hátterében - mondta az oslói rendőrakadémia szakértője a norvég rádióban.

A jelek arra utalnak, hogy a tettes szélsőjobboldali közegből való lehet - mondta Tore Björgö, ilyen jelként említve, hogy szemtanúk szerint egy norvégül beszélő, magas, szőke férfi nyitott tüzet a táborban, akin rendőrségi pulóver volt.

Beszédes az is - folytatta -, hogy előbb a baloldali kormány székháza, majd egy baloldali ifjúsági tábor volt a célpont. Utóbbi ráadásul Oslótól távolabb, egy elhagyatott szigeten, miközben a kormányépülettől nem messze bevásárlóközpontok vannak, amelyek a merénylet időpontjában tele voltak vásárlókkal - tette hozzá.

A szakértő szerint az eset hasonlóságokat mutat az 1995-ben az egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett merénylettel. Egy amerikai szélsőjobboldali aktivista, Timothy McVeigh autóba rejtett pokolgépet robbantott a déli városban; a detonációban 168 ember vesztette életét. McVeight halálraítélték, és kivégezték.

Norvégiában a II. világháború óta nem volt olyan erőszakos cselekmény, mint a péntek délutáni kettős merénylet. 

Egyelőre nem tudnak magyar áldozatról

Vörös Tamás ideiglenes ügyvivő szombaton az MTI-nek telefonon elmondta, hogy folyik az áldozatok azonosítása, s a követségnek nincs információja magyar érintettről. Hozzátette, hogy a nagykövetség ügyeleti telefonszámán mindössze egy magyar turistacsoport jelentkezett, még pénteken késő este. Az Oslóban tartózkodó turisták azt jelezték, hogy jól vannak, nem esett bajuk.

A nagykövetség ügyeleti telefonszáma (00-47-92-44-78-76) éjjel-nappal működik. A magyar diplomaták arra kérnek mindenkit, hogy ezen a telefonszámon jelentkezzenek, ha bajba kerültek, vagy ha nem tudják felvenni a kapcsolatot Norvégiában tartózkodó magyar családtagjaikkal, rokonaikkal, barátaikkal és ismerőseikkel.

A magyar nagykövetség épülete mintegy két kilométerre fekszik az oslói robbantás helyszínétől. A diplomaták hallották a detonációt, de ők is csak a hírekből értesültek arról, hogy merénylet történt a kormányzati negyedben. A követség épületében nem esett kár, a nagykövetség rendben működik, megkülönböztetett figyelemmel követik az eseményeket.

A magyar Külügyminisztérium a nap folyamán közleményben ad tájékoztatást.

Az Oslo belvárosában fekvő kormányzati negyedet a hatóságok kiürítették és hermetikusan lezárták, folyik a kutatás az esetleges további áldozatok, valamint robbanószerkezetek után.

Több épület erősen megrongálódott, a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó 17 emeletes épület ablakai közül sok betört.


Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását