2024. április 19. - Emma

Félig hím, félig nőstény

A londoni Természettudományi Múzeumban ritkaságszámba menő félig hím, félig nőstény lepke bújt ki egy bábból.
2011. július 13. szerda 11:58 - HírExtra
A rovar középvonalában futó csík jelenti a válaszvonalat a fekete hím és a színesebb nőstény fél közt. A ritka alak úgy jön létre, hogy az ivari kromoszómák a megtermékenyítés közben nem válnak el egymástól. A kikelő lepkék mindössze 0,01 százaléka günandromorf - ez a tudományos kifejezés e furcsa aszimmetrikus lényekre.

Érthető tehát, hogy a múzeum lepkésze, Luke Brown mennyire megörült a hírnek. A kutató első lepkeházát hétévesen építette, azóta több mint 300 ezer lepkét keltetett ki. Ez a példány a harmadik günandromorfja - közölte a BBC hírportál (www.bbc.co.uk).

Nemcsak a két szárny különbözik egymástól, hanem a lepke egész teste kettéosztott. Ivarszervei is megfeleződtek, még csápjainak hossza is különbözik. A kettős nemű lepke a pillangófélék családjába tartozó ázsiai Papilio memnon faj képviselője. Mivel három és fél hetesen már középkorúnak számít, a közönségnek csak kevés ideje maradt élőben megcsodálni, mielőtt a múzeum gyűjteményébe kerül.

Bár ritka jelenség, a günandromorfia nem kizárólag a lepkéknél fordul elő: a nemek keveredését egy egyeden belül már megfigyelték rákoknál, pókoknál és tyúkoknál is. Valószínűleg sokkal többször fordul elő a természetben, de nehéz felfedezni azok fajok esetében, amelyeknél a két nem külseje hasonló.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását