2024. április 29. - Péter

Az igazságügyet is átadtuk

A magyar EU-elnökség célja igazságügyi szempontból az volt, hogy lépéseket tegyen egy polgárközeli Európa irányába, azaz olyan megoldásoknak az elfogadtatása, amelyek a hétköznapi emberek számára is könnyebbé teszik az életet az unióban - nyilatkozta Navracsics Tibor a lengyelországi Lódz-ból, ahol átadta az EU igazságügyi elnökségét lengyel kollégájának.
2011. július 7. csütörtök 15:29 - HírExtra
A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a magyar igazságügyi elnökség komoly sikereket ért el például az alapjogok védelme és érvényesítése területén, az öröklési rendszerek egységesítése, valamint a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények elleni fellépés ügyében.

Kitért arra is, hogy - a magyar elnökség által kidolgozott tanácsi következtetésnek köszönhetően - az idei évtől kezdődően augusztus 23. a totalitárius rendszerek áldozatairól való megemlékezés napja lesz Európa-szerte. Idén augusztus 23-án a tagállamok Varsóban közösen róhatják le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt - tette hozzá.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra is, hogy a két szaktárca elindította a Lengyel-Magyar Együttműködés 2011 elnevezésű programot, amely egyebek mellett a lengyel-magyar múltról középiskolásoknak szervezett vetélkedőből, ösztöndíj-lehetőségekből, valamint újságírók látogatásának szervezéséből áll.

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának igazságügyi formációját mostantól fél éven át vezető Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügy-miniszterrel folytatott megbeszélés után, a közös sajtóértekezleten a magyar szakminiszter - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint - úgy fogalmazott, hogy a lengyel-magyar barátságot új tartalommal kell megtölteni.

A sajtótájékoztatón - ugyancsak a KIM közlése szerint - Krzysztof Kwiatkowski, utalva a magyar és a lengyel EU-elnökségre, azt mondta: reméli, 2011 végén kijelenhető lesz, hogy egy sikeres közép-európai év volt az idei. Külön üdvözölte és szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a magyar elnökség idején fogadták el a totalitárius rezsimek áldozatairól való megemlékezésre vonatkozó magyar kezdeményezést, és hogy a lengyel elnökség idején lesz az első ilyen megemlékezésre, mert mint mondta, Közép-Európa különösen érintett ebben a kérdésben.

A Lengyelország által is folytatni kívánt igazságügyi prioritások között említette az öröklési jog, az európai kereskedelmi ügyletek, valamint az áldozatvédelem területét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását