2024. április 16. - Csongor

Megint bizarr halat fogtak a Dunából

Ismét lapátorrú tokot fogtak a Dunában: az egzotikus halfaj példánya ezúttal Bátánál került egy hivatásos halász hálójába.
2011. június 2. csütörtök 19:14 - HírExtra
A ritka példányt május 23-án éjszaka fogták ki, a halász több évtizedes tapasztalat birtokában sem ismerte fel - mondta az MTI-nek Mórocz Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Parknak a halfajt másnap hajnalban azonosító természetvédelmi őre.

A bátai - valószínűleg hím - hal teste 40, orra 30 centiméter hosszú volt, és körülbelül három kilogrammot nyomott.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szereplő lapátorrú tok (Polyodon spathula) Amerikában őshonos, élőhelye elsősorban a Mississippi. A legnagyobb példányok hossza a 2 métert is meghaladhatja, súlya a 80 kilogrammot is elérheti; lapos, idegvégződésekkel sűrűn behálózott, megcsontosodott porcból álló orra teszi jellegzetessé.

A most hálóba akadt példány nagy valószínűséggel Romániából származott, ahol elterjedt az ízletes húsú, gyorsan növekvő faj tenyésztése. Feltételezések szerint egy jelentősebb esőzés nyomán bemosódott néhány halastó a Dunába, ahová így tokhalak is kerültek. Magyarországon egyedül a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetben tenyésztenek kísérleti célból lapátorrú tokot - közölte a természetőr.

A fajjal nem először találkoztak dunai halászok: 2011. januárban Sződligetnél már fogtak egy példányt, és meg nem erősített információk szerint Komáromnál és Százhalombattánál is zsákmányoltak az egzotikus halból. Mivel planktonokkal táplálkozik, horgászni szinte lehetetlen.

Mórocz Attila elmondta: a lapátorrú toknak a jelenlegi ismeretek szerint a dunai halfajokkal nincs problémája, tekintve, hogy nem ugyanaz a táplálékbázisuk. A faj inkább az ázsiai eredetű busának lehet táplálékkonkurense, de mivel eddig csak néhány példány fordult elő, nem veszélyezteti a busaállományt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását