2023. november 29. - Taksony

Lassan indul az oktatási népszavazás

Minden készen áll arra, hogy hamarosan kezdetét vegye Magyarország első alternatív, oktatási népszavazása, ahol 16 éves kor felett bárki véleményt mondhat a magyar oktatási rendszer hét legsúlyosabb kérdésben. Online már október 20-tól lehet szavazni, míg október 23. és 30. között az ország minden megyéjében, Budapesten pedig húsznál is több helyszínen szavazhatnak személyesen az érdeklődők.
2023. október 13. péntek 09:24 - HírExtra

Az aHang és az Egységes Diákfront által közösen szervezett alternatív népszavazást mintegy 1000 aktivista és önkéntes fogja lebonyolítani országszerte. Szalóki Viktor, az aHang szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, “jelenleg is zajlik a segítők felkészítése és a szervezés, hogy a lehető legtöbb helyen biztosítsuk a szavazást. A pontos helyszínekről az alternatív népszavazás honlapján, a 7IGEN.hu oldalon lehet majd tájékozódni.” 

Hogy hogyan jutott el a két szervezet a másfél évvel ezelőtti egynapos figyelmeztető sztrájkoktól odáig, hogy alternatív formában megszerveznek egy országos népszavazást, arról Gajzágó József beszélt az aHang videójában (a videó IDE kattintva érhető el). 

Az Egységes Diákfront tagja ebben kiemelte: “Úgy döntöttünk mi, az aHang és az Egységes Diákfront, hogy ha a kormány fél attól, hogy megkérdezze az embereket, hogy mit gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor majd mi megtesszük ezt. A célunk, hogy megmutassuk, hiába lehetetlenítették el az összes oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, az emberek igenis véleményt akarnak mondani a rendszerről. Mindezért azt szeretnénk, hogy legalább 200.000 ember vegyen részt az alternatív népszavazáson, hogy nyomást tudjunk gyakorolni a kormányra.”

Magyarország első alternatív, oktatási népszavazásához számos támogató szervezet csatlakozott: Szülői Hang, Dialógus az Oktatásért, Civil Közoktatási Platform, Civil Bázis, Pedagógus Egység, Hívatlanul Hálózat, Számoljuk együtt Mozgalom, MENŐK Egyesület, Egységes Szülői Front, Társaság a Szabadságjogokért. PDSZ, Padtársak Miskolc, Függetlenek SZIVE (Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület), Oktatói Hálózat, Országos Közös Akarat és az ADOM Diákmozgalom.

A 7IGEN.hu oldalon hamarosan elérhető lesz az online és a személyes szavazás menetével kapcsolatos útmutató is. Az Egységes Diákfront és az aHang a szavazás kezdetéig sem tétlenkedik, október 19-én az alternatív népszavazással kapcsolatos slam poetry estet szerveznek a Slam Poetry Magyarországgal együtt. Jövő hét második felében pedig több szervezettel közösen országjárásba kezdenek a 7IGEN-es népszavazás népszerűsítéséért. Továbbra is jelen vannak az aktivisták az alternatív népszavazás pultjaival az utcákon, ahol lehetőség van előregisztrálni a szavazásra, de ezek mellett hamarosan utcai hirdetőtáblákon is találkozhatunk majd az alternatív referendummal. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását