2024. május 19. - Ivó, Milán

Konzultáció a pénzügyi békéltetésről

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mellett működését július 1-jétől megkezdő Pénzügyi Békéltető Testület nyilvános konzultáció céljából közzétette eljárási szabályzatának tervezetét, a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket június 3-ig várják.
2011. május 25. szerda 15:17 - HírExtra
 A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) az elnök mellett hét, egyenként háromtagú tanácsból áll majd a www.pszaf.hu/pbt. honlapon közzétett szabályzattervezet szerint, amelyek személyi összetételét a PBT elnöke határozza meg - ismerteti a PSZÁF közleménye. A vitás ügyek rendezése érdekében, írásban érkezett ügyfélkérelmeket az ügyintézésre kijelölt tanács vizsgálja meg, és - ha nincs szükség hiánypótlásra, valamint az ügy a pénzügyi békéltetés hatáskörébe tartozik - az eljárás megindulását követő 60 napon belül meghallgatást tűz ki a felek számára.

A PBT eljáró tanácsának elnöke a pénzügyi szolgáltatótól a kézbesítéstől számított 8 napon belül válasziratot kér arról, hogy a konkrét ügy kapcsán jogos-e a fogyasztó igénye, melyek az ügy körülményei, sikertelen volt-e a fogyasztói panasz elbírálása, illetve, hogy a pénzügyi szolgáltató aláveti-e magát a pénzügyi békéltetési eljárásnak. Ha a pénzügyi szolgáltató nem működik együtt a PBT eljárásában, a PBT fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményez a PSZÁF-nál. Az alávetés hiánya azonban nem jelenti az együttműködés megtagadását, ezért az alávetési nyilatkozat meg nem adása miatt a pénzügyi szolgáltató nem szankcionálható.

A pénzügyi békéltetési eljárást a PBT-nek annak megindulását követő 90 napon belül (indokolt kérelem esetén, a PBT elnökének döntése alapján 120 napon belül) le kell zárnia egyezséggel, kötelezéssel vagy - alávetés hiányában - ajánlással. A PBT határozatait, ajánlásait a PSZÁF, illetve a PBT saját honlapján is közzéteszi, a felek neve nélkül, a jogvita tartalmának és eredményének rövid leírásával. Az eljáró tanács ajánlását viszont a pénzügyi szolgáltató nevével együtt hozzák nyilvánosságra akkor, ha utóbbi a számára kézbesített ajánlás eltelte után legalább 60 napig nem tesz eleget az ajánlásban számára előírtaknak.

A szakmailag független PBT hatásköre a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók közötti szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos jogviták rendezésére terjed ki (ezekben a PSZÁF nem intézkedhet). A PBT eljárásának feltétele, hogy a fogyasztó a pénzügyi szolgáltatónál előzőleg közvetlenül megkísérelje a vitás ügy rendezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását