2024. május 21. - Konstantin

Elmélyült kapcsolatok Kínával

A magyar-kínai politikai, gazdasági együttműködés irányairól, tartalmáról tárgyalt hétfőn Pekingben Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, akit fogadott Taj Ping-kuo kínai államtanácsos.
2011. április 18. hétfő 16:11 - HírExtra
Elkötelezettek

A találkozón mindkét fél kifejezte: teljes mértékben elkötelezettek a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére - számolt be az MTI-nek Pekingben Fellegi, aki vendéglátójával egyetértett a pénzügyi, az infrastrukturális és a közlekedési ágazati együttműködés kidolgozásának folytatásában.

Egy szép emlék

Taj többször visszautalt arra, hogy igen kellemes emlékeket őriz a húsz évvel ezelőtti Magyarországról, ahol 1989-1991 között nagykövet volt. A kínai kormányban a külpolitika legmagasabb rangú irányítói posztját betöltő politikus támogatásáról biztosította a már megkezdett kínai-magyar tárgyalásokat és a találkozón a felek egyaránt jelezték: arra törekszenek, hogy a közelgő, május második felében tervezett kormányközi vegyes bizottsági ülés konkrét eredményekkel járjon. Fellegi és Taj a kínai politikus közelgő magyarországi látogatásának programjáról is szót váltott.

A magyar fejlesztési miniszter, aki a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos is egyben, vendéglátója kérésére a megbeszélésen visszautalt hétfő délelőtti tárgyalására, amelyet a kínai jegybank, a Kínai Népi Bank kormányzójával folytatott. Ennek során egyértelművé vált, hogy közös a szándék a kétoldalú pénzügyi együttműködésre. Fellegi a találkozóját Csou Hsziao-csuannal "nagyon pozitívnak", partnereit pedig "nyitottnak" írta le. Mint mondta: részleteket a megegyezés előtt nem szeretne elárulni, az együttműködés folyamatos, mindkét oldalon "dolgoznak az elemzők és a szakértők".

A többiek is elkötelezettek

Taj Ping-kuo mellett a megbeszélésen ott volt Fu Jing (Fu Ying) az európai területet felügyelő külügyminiszter-helyettes, míg a magyar fejlesztési miniszter kíséretében ott volt Kusai Sándor nagykövet, Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese, Pleschinger Gyula, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója és Mendelényi Dániel, a kínai kormánybiztosság vezetője.

Fellegi Tamás, aki Pekingbe érkezését megelőzően Hongkongban és Sencsenben (Senzhen) vállalati vezetőkkel találkozott, hétfőn a kínai fővárosban felkereste a kínai állami vasútépítési óriásvállalatot, a China Railway Construction Corporationt (CRCC), ahol Szarvas Ferenc, a MÁV vezérigazgatója is vele volt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minisztere csütörtökön fejezi be kínai programját.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását