2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Tiltakozik a LIGA

A LIGA Szakszervezetek súlyos hibának és megindokolhatatlannak tartja, hogy a közel 12 százalékos munkanélküliség idején a kormány a munkahelyek teremtése helyett az álláskeresők utolsó kapaszkodóját vonja meg.
2011. április 14. csütörtök 16:23 - HírExtra
A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy az összes álláskereséshez kapcsolódó járadék folyósítási idejét a harmadára csökkentik.

A LIGA szerint a kormány ezzel egyúttal beismeri, hogy a járulékok befizetésén alapuló biztosítási és szolidaritási elven működő rendszert megszüntetik.

Matolcsy Györgynek a LIGA szerint szűklátókörű nyilatkozatából csak az derül ki, hogy a munkavállalók és munkáltatók által éveken át fizetett járulékokat az állam lenyeli, az álláskeresőket magára hagyja, a munkaképteleneket pedig "erővel visszalökdösi" a munkahelyekben szűkölködő munkaerőpiacra. "Mindezt öntelt arroganciával úgy tálalja, hogy a program célja segély helyett munkát adni" - írják.

A korhatár előtti nyugdíjazás megszüntetésének bejelentése olyan pofon az érintett munkavállalói csoportoknak a LIGA szerint, amely szintén nem egyeztethető össze sem a Nemzeti Együttműködéssel sem pedig a Nemzeti Konzultációval. A hangulatkeltés érdekében a fegyveres testületek kiemelése pedig kifejezetten "rosszul veszi ki magát" annak fényében, hogy jelenleg is tucatnyi ágazat érintett a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerében - áll az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A LIGA egyben elutasítja a kormány gyakorlatát, hogy a szakmai és társadalmi egyeztetések teljes mellőzésével, a nyugdíjrendszer teljes átalakítása helyett csak egyes helyeken "megpiszkálja" a jelenlegi rendszert, óriási zavart és igazságtalanságokat előidézve - hangsúlyozzák.

Emlékeztetnek arra: a LIGA hosszú évek óta szorgalmazza a nyugdíjrendszer - és benne a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségeinek - átfogó vizsgálatát és megújítását, de ehelyett az előző kormányok gyakorlatát folytatva a jelenlegi kabinet is "csak aktuálpolitikai érdekeinek megfelelően nyirbálja" a stratégiai fontosságú és csak hosszú távon értékelhető társadalmi pillért.

A LIGA egyben megdöbbenésének is hangot adott amiatt, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya Brüsszellel ismerteti először a "magyar állampolgárokat sújtó intézkedési" tervét. Ezzel a kormány folytatja azt a már bevett gyakorlatát, hogy külföldre kiküldi a szakmai anyagait, miközben a magyar választóknak csak egy "vágott verziót" mutat be - írják.

Amit Matolcsy György miniszter sajtótájékoztatójából a valójában érintettek mindeközben megtudhattak, csupán annyi, hogy újabb megszorítások várhatóak több területen is, miközben munkahelyteremtő intézkedés igazából egy sincs az említettek között - áll a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását