2024. május 2. - Zsigmond

Hogyan lehet a tűzszünet hiba?

Súlyos hibának tartja az izraeli külügyminiszter azt, hogy országa tűzszünetre törekszik a Hamásszal.
2011. április 11. hétfő 10:59 - HírExtra
Avigdor Lieberman szerint Izraelnek ehelyett meg kell döntenie az iszlamista palesztin szervezet uralmát a Gázai övezetben. Lieberman akkor nyilatkozott erről, amikor nemzetközi közvetítők megpróbálják leállítani az Izrael és Hamász között ismét kiújult harcokat. A külügyminiszter az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: a Hamász a fegyvernyugvást – a libanoni Hezbollahhoz hasonlóan – harci erejének fejlesztésére, és Izrael ellen bevetendő fegyverek csempészésére használná fel.

"A cél a Hamász-uralom megdöntése (…), a fegyvernyugvás elfogadása egyenlő egy felőrlő háború elfogadásával, amelyben a Hamász határozza meg, mikor legyen nyugalom és mikor forrósodjék fel a front" – tette hozzá Lieberman, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu párt vezetője.

Vasárnap felmerült egy Hamász és Izrael közötti fegyverszünet lehetősége, miután Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a rádióban kijelentette, hogy Izrael véget vet a Gázai övezet elleni támadásainak, ha a palesztin fegyveresek is beszüntetik a zsidó állam lövetését. A tűzszüneti szándékra válaszul a Hamász vezetői közölték: véget akarnak vetni a kiújult harcoknak, s a palesztin csoportok nem érdekeltek a harcok kiszélesedésében.

Előzőleg - a múlt csütörtök óta - az izraeli hadsereg szerint a palesztin területről több mint 130 rakétát és aknát lőttek ki az ország déli területeire, s az izraeli megtorló akciókban 19 palesztin vesztette életét. Ez a legsúlyosabb konfrontáció a két fél között a 2008 decemberi-2009 januári gázai övezeti offenzíva óta, amelyben 1400 palesztin és 13 izraeli halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását