2024. június 1. - Tünde
Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök hétfőn közös közleményben szólította fel azonnali távozásra Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.
2011. március 29. kedd 07:12 - HírExtra
Közös akarat

Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök hétfőn közös közleményben szólította fel azonnali távozásra Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, híveit pedig arra kérte, hogy "addig hagyják el őt, ameddig nem lesz túl késő". A Líbia elleni nemzetközi koalícióban résztvevő államok, valamint az Arab Liga és az Afrikai Unió külügyminiszteri szintű keddi londoni találkozója előtt a két ország vezetője egyben arra kérte a líbiai ellenzéket tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy kezdeményezzen "nemzeti politikai párbeszédet" az "átmenet megszervezésének" érdekében. "Nem tervezünk semmilyen katonai megszállást Líbiában" - szögezte le Sarkozy és Cameron közös közleményüben.

Az észak-afrikai országban a katonai beavatkozást kezdeményező két európai állam vezetője hangsúlyozza, hogy "a londoni konferencián a teljes nemzetközi közösségnek alkalma lesz kifejeznie a líbiai nép iránti támogatását az erőszakos diktatúra megdöntésére irányuló harcában, valamint a megfelelő feltételek megteremtésében ahhoz, hogy maga dönthessen jövőjéről".

Bye-bye?

Sarkozy és Cameron szerint "ahogy azt az Arab Liga határozata is kiemeli, a jelenlegi (líbiai) rezsim elvesztette minden legitimitását. Kadhafinak tehát azonnal mennie kell". "Híveit pedig arra szólítjuk fel, hogy hagyják el őt addig, ameddig nem lesz túl késő. Arra kérünk minden líbiait, aki úgy véli, hogy Kadhafi katasztrófába vezeti Líbiát, hogy mostantól vegyen részt az átmeneti folyamat létrehozásában" - tették hozzá.

Sarkozy és Cameron javaslata alapján ez a folyamat az Átmeneti Nemzeti Tanács körül szerveződhetne meg, amelynek Párizs és London "elismeri az úttörő szerepét", valamint a civil társadalom képviselői és azok körül, "akik szeretnének részt venni egy, a demokrácia felé vezető átmeneti folyamatban". "Arra buzdítjuk őket, hogy kezdeményezzenek a képviseleti átmeneti folyamathoz vezető nemzeti politikai párbeszédet, alkotmányos reformot és szervezzék meg a szabad és szabályos választásokat" - fogalmaz a két ország vezetője.

Kívülről az erőszak ellen?

A londoni konferencián mintegy negyven ország képviselője a líbiai katonai beavatkozásban résztvevő államok és a regionális szereplők jelenlétében számba veszi az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak végrehajtására tett lépéseket, értékeli a líbiai helyzetet, valamint áttekinti azokat az intézkedéseket, amelyek a polgári lakosság elleni erőszak megakadályozásához szükségesek. A keddi találkozón Martonyi János magyar külügyminiszter is részt vesz.

Sarkozy és Cameron közleményében arra kérte a meghívottakat, hogy "a leghatározottabban" fejezzék ki támogatásukat a líbiai demokratikus átmenet iránt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását