2024. május 4. - Mónika, Flórián

Varga: a forint is bekerül az alkotmányba

A fideszes Varga Mihály szerint a forint mint hivatalos fizetőeszköz rögzítése az új alaptörvényben magától értetődik, csakúgy, mint például az, hogy Magyarország fővárosa Budapest.
2011. március 25. péntek 19:19 - HírExtra
A politikus hozzátette, a forint szerepeltetése az alkotmányban nem jelent majd gondot az ország eurózónához való csatlakozásakor.Varga Mihály pénteken az alkotmányjavaslatok parlamenti vitájában jelentette be, kezdeményezni fogja a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatának módosítását, hogy kerüljön bele: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint.

Az MTI ezzel kapcsolatos megkeresésére a fideszes politikus, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta: vannak olyan magától értetődő dolgok, amelyeket az alkotmánynak rögzítenie kell, ilyen például az, hogy Magyarország fővárosa Budapest. Amíg a forint az ország hivatalos fizetőeszköze - ami fontos alapeleme a gazdasági és monetáris rendszernek -, addig ezt is tartalmaznia kell az alaptörvény szövegének - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy az Európai Unió számos országának alkotmánya szól az állam fizetőeszközéről. Indoklásképpen megjegyezte továbbá azt is, hogy a forint több mint hatvan éve a hivatalos fizetőeszköz Magyarországon, tehát egy fizetőeszköz nem "egy-két évről" szól

Varga és az MSZP

Azzal összefüggésben, hogy az MSZP szerint - a szükséges kétharmados támogatás miatt - megnehezíti az euróövezethez csatlakozást, ha bekerül az alkotmányba, hogy a forint Magyarország hivatalos fizetőeszköze, Varga Mihály úgy reagált: az MSZP-nek mélyen hallgatnia kellene az ügyben, hiszen ha valaki tehet arról, hogy Magyarország hivatalos fizetőeszköze ma nem az euró, az éppen a szocialista párt. Kiemelte: semmiféle hátránnyal nem jár a majdani eurócsatlakozást érintően a forinttal kapcsolatos tervezett rendelkezés.

"Ha Magyarország euróval fogja felváltani a forintot, majd módosítani kell az alkotmány szövegét. Ezt azonban nem látom olyan rövid távú problémának, amely már most gondokat kellene, hogy okozzon" - közölte.

A politikus elmondta, módosító javaslata többek között kimondaná, hogy Magyarország hivatalos pénzneme a forint, amelyet bankjegy és érme formájában lehet fizetőeszközként elfogadni. Varga Mihály megjegyezte, meglepte, hogy kimaradt a tervezetből ez a passzus.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2011. március 27. 17:59
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását