2024. április 26. - Ervin

A költségvetési hiány a ludas

A magyar államadósság 2002 és 2010 között 13.491 milliárd forinttal nőtt, a növekedésért legfőképp a költségvetési hiány növekedése tehető felelőssé.
2011. március 17. csütörtök 15:05 - HírExtra
Elmondta: tavaly év végén az államadósság értéke 21.790 milliárd forint volt.

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság első, csütörtöki ülésen Nátrán Roland arról beszélt, hogy 2002. június 30. és 2010. március 31. között 13.491 milliárd forinttal, ezzel 21.048 milliárd forintra nőtt a magyar állam adósság. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a 2002-es 50 százalékos szintről 2010-re 77,5 százalékos szintre nőtt a bruttó államadóság; ez 27,5 százalékpontos növekedés a GDP-hez mérten.

Az okok

A növekedés okairól szólva hangsúlyozta, hogy a növekedésért túlnyomó részt három tényező tehető felelőssé. Ezek közül legfontosabb elemnek nevezte a költségvetési hiány növekedését, és - mint mondta - szerepet játszott az adósság növekedésében IMF-től és az Európai Uniótól felvett hitelnek a jegybanknál biztonsági tartalékként elhelyezett része, illetve egyes állami cégek adósságának átvállalása, konszolidálása. Nátrán a részletekről szólva kiemelte: a mindenkori költségvetési hiány a vizsgált nyolc évben az államadósság közel 9.000 milliárd forintos, azaz a növekmény 71-72 százalékát magyarázza meg. A forint árfolyamváltozásából eredő adósságnövekmény az elmúlt nyolc évben összességében 500-550 milliárd forintot tett ki.

Az állami tulajdonban lévő vállalatoktól 1.350-1.400 milliárd forint adósságot vállalt át nyolc év alatt a költségvetés, ez az állam adósságának növekedéséből 10 százalékot magyaráz meg - emelte ki azzal, hogy az adósságátvállalás és a konszolidáció a legfontosabb állami vállalatokat érintette: a MÁV-ot, a BKV-t, az MFB-t, az Állami Autópálya Kezelőt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az IMF-től és az Európai Uniótól felvett hitelből a jegybanknál elhelyezett 3 milliárd eurós állami betét a bruttó államadósságot emelő tényező, ám biztonsági tartalékot jelent az állam számára.

Az önkormányzatoknál

Nátrán Roland az önkormányzatok adósságáról azt mondta: a 2002-es 1,5 százalékos szintről eladósodottságuk 2010-re 4 százalékos lett a GDP-hez mérten; az önkormányzati eladósodás 450-500 milliárd forintot tett ki az adósságnövekményből. Összehasonlításként kifejtette, hogy Szlovákia, Csehország, a balti államok, Románia, Bulgária esetében az államadósság sehol nem éri el a GDP 30 százalékát.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a gazdasági fejlettség tekintetében az élmezőnybe tartozó országok közül Belgium államadóssága 90-100 százalékot is eléri a GDP százalékában, Olaszország esetében ez a szám a 120 százalékot is meghaladja, Japán esetében pedig 180 százalékot, Németországé pedig közel 80 százalékos, a görögöké pedig meghaladja a 140 százalékot.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását