2024. április 25. - Márk

Mégis lesz második Csernobil?

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat.
2011. március 15. kedd 09:01 - HírExtra
A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal. A radioaktív sugárzást azután kezdték el sűrűbben mérni Tokióban, hogy a japán fővárostól 250 kilométernyire északra, a Fukusima atomerőműben robbanás történt, és tűz ütött ki, amelynek következtében radioaktív szivárgás lépett föl. Emiatt megnőtt a sugárzó anyagok koncentrációja, és a szél déli irányba sodorta a radioaktív részecskéket. Hivatalos közlés szerint időközben eloltották a négyes reaktorban keletkezett tüzet.

A nukleáris erőműben azután jelentkeztek súlyos rendellenességek, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd a földmozgást követően szökőár pusztított.

A természeti csapás a még nem végleges hivatalos adatok szerint is több ezer halálos áldozatot követelt.

Visszaesett a radioaktivitás szintje a Fukusima-1-ben

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta - közölte a tokiói kormány szóvivője. Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást mértek reggel az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály.

Edano Jukijo szóvivő elmondta: ez a gyors változás arra utal, hogy a 3. reaktorban történt robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését, és nem arról van szó, hogy folyamatosan áramlana ki a szennyeződés a környezetbe. Közben a szökőár sújtotta térségben, Ivate prefektúrában a mentők élve találtak egy hetvenéves nőt a víz által elsodort házában, amely ép maradt. Az asszony eszméleténél volt, de teste lehűlt.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását