2024. május 18. - Erik, Alexandra

Amerika kritizálta az izraelieket

Az amerikai nagykövetség komoly aggodalmát fejezte ki azzal az izraeli tervvel kapcsolatban, mely többszáz új ház építését tervezi Ciszjordániában.
2011. március 15. kedd 11:48 - HírExtra
A nagykövetség illegitimnek minősítette az izraeli intézkedést, és kifejtette, ez nagyban akadályozza a közvetlen párbeszéd elindítását az izraeli és a palesztin fél között a közel-keleti béke érdekében.

Az izraeli intézkedés arra volt gyors válasz, hogy a hétvégén halálos támadás érte az egyik telepes családot. A tervek szerint 300 és 500 között lenne az új otthonok száma.

"Ők gyilkolnak, mi építünk" - mondta az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu. Az izraeli feltételezés szerint palesztin militánsok hajtották végre a gaztettet.

Az izraeliek a tervről rögtön értesítették az amerikai illetékeseket is, akik a vártnál is komolyabb kritikát fogalmaztak meg az izraeliekkel szemben.

"Komoly aggodalommal tekintünk a további ciszjordániai telepek létesítését célzó izraeli akciókat" - áll az amerikai nagykövetség közleményében. "Ahogy korábban is mondtuk, mi illegitimként tekintünk ezekre a telepekre."

A palesztinok korábban kifejtették, addig nem tárgyalnak Izraellel a békéről, amíg azok folytatják a telepesítést az elfoglalt területeken.

Egy rangidős izraeli tiszt az amerikai kritikára reagálva kifejtette, a telepes blokkok nagy része, ahol a 300 ezer telepes többsége lakik, izraeli kézen marad bármilyen békeegyezmény esetén.
Forrás: Asharq Alawsat
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását