2024. április 19. - Emma

Bezárt menzák: hétfőn is koroghat a gyomor

Hétfőn még biztosan nem főznek abban a 18 Pest megyei középiskolában, ahol a közétkeztetést ellátó cég a megye jelentős tartozása miatt múlt csütörtökön felfüggesztette a menzák működését.
2011. március 7. hétfő 12:21 - HírExtra
A tárgyalások jelenleg is folynak. Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője hétfő délelőtt az MTI-nek elmondta: mivel a folyamatos egyeztetések ellenére sem kaptak eddig garanciát arra, hogy pár napon belül hozzájutnak a januári étkeztetés ellenértékéül szolgáló 154 millió forinthoz, egyelőre zárva tartják az érintett konyhákat, vagyis hétfőn sem főznek 18 közoktatási intézményben.

A cégvezető hozzátette: tudomása van arról, hogy a megyeháza komoly erőfeszítéseket tesz az összeg előteremtésére, így remélhetőleg a legkésőbb kedden vagy szerdán megkaphatja a HunGast a mácius 2-ai határidővel lejárt 154 milliós számlája ellenértékét. Ha ezen összeg kifizetésére a jelenleg is folyó tárgyaláson a szolgáltató konkrét ígéretet kap, akkor újra megkezdődhet a főzés az érintett iskolákban - fűzte hozzá Kérfalusi, aki szerint akár már hétfő délutánra körvonalazódhat az egyezség.

Az ügyvezető közölte: cégének pillanatnyilag összesen 620 millió forinttal tartozik a megye, ebből a korábbról elmaradt 470 milliót - a közösen elhatározott átütemezés szerint - augusztus végéig kellene kifizetni. A HunGast a határidőre történő teljesítés érdekében garanciát kért és kapott: a megyei tulajdonban lévő volt "Budagyöngye" kórház ingatlanegyüttesére jelzálogot jegyeztettek be.

"Nagy baj lenne, ha a közjegyzői okiratba foglalt jelzálogjog révén jutnánk csak a pénzünkhöz, remélem, nem ez lesz a megoldás" - jelentette ki Kérfalusi Attila. A megyeháza szóvivője hétfőn reggel csupán annyit mondott az MTI-nek, hogy még tárgyalnak a felek. Ambrus András későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

Pest megye 18 közoktatási intézményében csütörtök reggel állíttatta le a főzést a szolgáltató HunGast Kft., miután a megyeháza nem fizette ki az étkeztetés januári, 154 millió forintos díját.

A megyei önkormányzat vezetése elismerte a mulasztást, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a volt kormányzat intézkedései nyomán jelentősen megcsappantak a bevételeik, miközben szaporodó kötelező feladataik miatt nőttek a kiadásaik, s a tágra nyílt "olló" már-már az alapellátások finanszírozását is veszélybe sodorta.

A megyeháza 83 millió forintot utalt át év elején a HunGastnak a tavalyról felgyűlt tartozás csökkentése érdekében, a fennmaradó rész kifizetésére pedig augusztus végéig átütemezést kért - mondta múlt csütörtökön az önkormányzat szóvivője. Hozzátette: tény, hogy a januári, 154 milliós díjat nem tudta határidőre teljesíteni a megyeháza, ennek ellenére a szolgáltató "hirtelen" és drasztikus lépése (18 menza leállítása) váratlanul érte a megyét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását