2024. április 26. - Ervin

Mi lesz a líbiai menekültekkel?

Közös felhívásban kért szállítóeszközöket az európai uniós tagországoktól Győri Enikő, EU-ügyekért felelős államtitkár és Krisztalina Georgieva humanitárius ügyi EU-biztos a Líbiából Tunéziába menekült tömegek segítésére.
2011. március 4. péntek 06:58 - HírExtra
Győri Enikő és az EU-biztos szerda este érkezett Tuniszba, ahol csütörtökön megbeszélést folytattak a tunéziai ideiglenes kormány külügyminiszterével, majd a tunéziai-líbiai határ mellett felkerestek egy menekülttábort, hogy a helyszínen felmérjék a humanitárius helyzetet.
Az államtitkár hangsúlyozta, a legsürgetőbb feladat a menekültek továbbjutásának elősegítése.

30 millió eurós segély

A pénzügyi segítség is fontos, az Európai Bizottság 30 millió euróra emelte a menekülthullám okozta humanitárius válság megoldását célzó segélyt, amely a múlt héten még csak 3 millió euró, szerdán pedig 10 millió euró volt. Győri Enikő vészhelyzetként értékelte a tunéziai-líbiai határon kialakult helyzetet.

Helyszíni beszámolók szerint február 20. - a líbiai kormányellenes lázadás kitörése - óta mintegy 90 ezer ember menekült át Líbiából Tunéziába.

Tunézia mindent megtesz

Muldi Kefi tunéziai ideiglenes külügyminiszter is azt szorgalmazta a megbeszélésen, hogy segítsenek országának a menekültek evakuálásában. A tunéziai hatóságok mindent megtesznek ennek érdekében, a helyi lakosság is segít, de lassan erejük végére jutnak - számolt be a magyar politikus.

Győri Enikő a bolgár biztossal kiadott közös felhívásban kérte az uniós tagállamokat, ajánljanak fel szállítóeszközöket a menekültek továbbjuttatására. Buszokra van szükség, hogy a menekültek a határtól eljuthassanak a tunéziai kikötőkbe, repülőterekre, ott pedig hajókra és repülőgépekre, hogy tovább szállíthassák őket. Minél tovább kénytelenek a menekültek helyben várakozni, annál súlyosabb lesz a helyzet - hangsúlyozta az államtitkár.

Győri Enikő az általa felkeresett 12-15 ezer fős tábort rendezettnek találta, de a hatóságok szerint fennáll a járványveszély, és higiéniai problémák vannak. Az államtitkár szerint megjósolhatatlan, mekkora méretet ölt a menekültáradat a következő napokban.

Alakul a légihíd

Az AFP jelentése szerint az európaiak - Franciaországgal az élen - csütörtökön megkezdték egy légihíd létesítését a Líbiából Tunéziába menekült egyiptomiak ezreinek hazajuttatása érdekében.

A soros magyar EU-elnökség felelősségéről szólva Győri Enikő elmondta, a magyar nagykövetség marad a líbiai fővárosban, ahol a magyar nagykövet koordinálja a teljes uniós tevékenységet.

A tunéziai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen szó esett a jövőről is. Az államtitkár bejelentette, hogy a soros magyar EU-elnökség megkezdte egy demokratikus átmenetről szóló márciusi tunéziai konferencia szervezését.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását