2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Már az oltásokban sem bízhatunk?

A WHO friss felmérése szerint az afrikai országokban forgalomba kerülő malária elleni gyógyszerek harmada nem felel meg a minőségi elvárásoknak, azaz jó eséllyel hamisítvány.
2011. március 1. kedd 16:57 - HírExtra
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb gyógyszerpiaci felmérése szerint Kamerun, Etiópia, Ghána, Kenya, Nigéria és Tanzánia piacán összesen tízből három malária elleni gyógyszer nem felel meg az előírt minőségi követelményeknek.

Tízből egy bevizsgált készítmény olyan extrém mértékű eltéréseket mutat az eredeti gyógyszerektől, hogy fogyasztása életveszélyes lenne.

A SciDev beszámolója szerint Nigéria rendelkezik a legrosszabb mutatókkal: az ellenőrzött malária elleni gyógyszerek kétharmadát találták kifogásolható minőségűnek a szakértők. Ghána és Kamerun piacán a készítmények 39, illetve 37 százaléka nem ment át az ellenőrzésen.

Ahol jobb a helyzet

Etiópia, Kenya és Tanzánia viszonylag jobban szerepelt a vizsgálaton, a három országban 11 százalék alatti a veszélyes készítmények aránya. Etiópiában minden készítmény átment a teszten, ami a rendkívül szigorú szabályozási rendszernek és piacfelügyeletnek köszönhető. Míg Kenya a 2003-ban mért 54 százalékról 5 százalékra szorította vissza a minőségen aluli maláriagyógyszerek arányát, ami szintén rendkívüli előrelépés.

Bár a minőségen alulinak minősített készítmények egészségügyi hatásait nem vizsgálták, továbbá közvetlenül nem különböztették meg a gyenge minőségű és hamis készítményeket, a WHO szerint az adatok mégsem utalnak egészségügyi katasztrófára, sokkal inkább a szabályozás és minőségellenőrzés hiányosságait tükrözik.

A vizsgálat szerint azok az országok, ahol belföldön gyártják a gyógyszereket, rosszabbul szerepeltek az ellenőrzésen, ugyanakkor azon államok, amelyek viszonylag kisszámú beszállítóval dolgoznak, jobb eredményeket értek el, ami a WHO szerint arra utal, hogy a hatóságok inkább a minőségi import biztosítására fókuszálnak, mintsem a teljes piaci skála működésére.
Forrás: HENT/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását