2024. április 16. - Csongor

Állandó kiállítás

A soproni Fő téren álló Kecsketemplom építészeti, történelmi értékeit bemutató állandó kiállítást terveznek abból a 170 millió forintos támogatásból, amelyet a nyugat-dunántúli operatív program turisztikai pályázatának első fordulóján megnyertek - mondta
2008. augusztus 11. hétfő 15:25 - Hírextra
A Kecsketemplomot, amelynek elnevezése a 14. századi templomépítő Kecskés családra emlékeztet, gótikus stílusban emelték, a későbbiekben pedig részben barokkosították. A leendő interaktív kiállítás látogatóival a kétféle stílus megjelenését, a stílusjegyek egymás mellettiségét szeretnék majd érzékeltetni.

A kvadratúra L alakú folyosójának egyik ágán a ferences, a másikon pedig a bencés múlt főbb történéseit tárják az érdeklődők elé, mivel a templom négy évszázadon keresztül a ferenceseké volt, s 1802-ben került a bencésekhez.

A templomhajóba több számítógépet is telepítenek a műemléki környezethez illő installációval: ezen a ponton nyerhetnek információkat a templomról a látogatók különféle nyelveken. A gyerekek játékos formában, mesefigurák közreműködésével ismerhetik meg a templom történetét - tette hozzá Horváth László.

Kiállítási hellyé alakítják a tervek szerint a kriptát is, amelyben a 18. században temetkeztek; a középkori és a későbbi temetkezési szokásokat mutatják ott be.

A 14. századi káptalantermet - miként a kiállításban érintett valamennyi teret - felújítják, s a két befalazott gótikus ablakát láthatóvá teszik. A káptalanterem alkalmas lesz irodalmi estek, kamarakoncertek rendezésére.

A Kecsketemplom részese volt a magyar történelemnek: helyet adott egyebek között királykoronázásnak - III. Frigyest 1625-ben koronázták királlyá a falak között - és több országgyűlést is tartottak épületében. Tárgyi kincseinek egyike az a szószék, amelyről Kapisztrán János mondott gyújtó hangú toborzó beszédet a nándorfehérvári ütközet előtt.

Az összességében 200 millió forintos beruházást szeretnék két év alatt megvalósítani 30 millió forintos önrésszel, és bíznak a második pályázati forduló sikerességében - mondta a templomigazgató.

A soproni Fő téri templom helyén már az 1280-as években működött templom, pár évvel ezelőtt régészek megtalálták az ősi szentélyt, ahol napjaikban is tartanak miséket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását