2024. április 28. - Valéria
A két rocklegenda külön-külön és a közös formációjukkal, a Szelíd Metalosok Orchestrával is fellépnek február 18-án, a Club 202-ben. Rudán Joeval és Kalapács Józseffel beszélgettünk.
2011. február 17. csütörtök 17:27 - Győry S. József
Szelíd Metalosok Orchestra néven közösen léptek fel, melynek keretében akusztikus számokat játszotok. Honnan jött az ötlet az együtt zenéléshez?

Kalapács József


Nem annyira új keletű a dolog, a Mobilmánia ege alatt előfordult már, hogy együtt zenéltünk. Az akusztikus ötlet egy paksi fellépésen fogalmazódott meg legelőször: a művelődési ház külön-külön számított ránk az akusztikus produkciónkkal, ám egy ötlettől vezérelve egy tető alá hozta a kettőt. Külön-külön, a saját műsorunkból is játszottunk számokat, majd a jeles alkalom apropóján összeállítottunk egy közös műsort is.

Rudán Joe

Egymástól teljesen függetlenül alakult a saját, jelenlegi akusztikus formációnk. Az első közös fellépésünk a Paksi művelődési házban volt tavaly. Azóta karácsonyi, templomi koncerten és Budapesten, egy rock klubban is játszottunk közösen. Ettől függetlenül nekem és neki is megvan külön programunk.



Milyen az együttzenélés Kalapács Józsival/Joeval?

Kalapács József


Egy szóban megfogalmazva fantasztikus! Teljesen más típusú a hangunk, karakterünk, annak ellenére, hogy mindketten dalolunk a heavy metal műfajában is. Izgalmassá teszi a zenét, ha különböző hangszínek énekelnek együtt. Pénteken lesz egy fellépésünk, Joeval és a gitárosával kiegészülve kilencen leszünk a színpadon, ebből öten fogunk szólórészeket, frontot énekelni. Ez egy elég kemény, nagyon izgalmas dolog.

Rudán Joe


1993-ban, az „Attila, Isten kardja” című rockoperával kezdődött a közös szereplésünk, utána az egri Gárdonyi Géza Színházban is felléptünk, ahol az István a Királyt adtuk elő. Korábban is sokat dolgoztunk együtt, habár nem a rock színpadán. Ettől függetlenül egyikünk sem ma kezdett el rockzenével foglalkozni, így figyelünk arra, hogy ki mikor következik, bár improvizációra is van lehetőségünk, hiszen nem dolgozunk ki semmit utolsó másodpercre pontosan. Nem is kell, hiszen ebből is látszik, hogy élőben zenélünk.



Szelíd Metalosok Orchestrával csupán alkalmi, vagy állandó fellépésekben gondolkodtok?


Kalapács József

Úgy gondolom, hogy alkalmi fellépésekről van szó, de az igények függvényében máskor is fogunk ilyesmit vállalni. Külön turnéra nincs energiánk, hiszen Joe is dolgozik a Mobilmániával, az akusztikus produkciójával is elég sok előadást csinál, én is a Kalapács együttessel rengeteget koncertezem, az Akusztikával is vannak külön fellépéseink, valamint a számomra még ott a színház is. Nagyon betáblázott az életünk, de nagyon örülök, hogy tudtunk erre is időt találni.

Rengeteget beszélgettünk arról, ha lenne időnk, összehoznánk egy közös albumot is, de amíg mindketten ilyen elfoglaltak vagyunk, elég kevés esélyt látok minderre. Ha csak üzleti vállalkozásként tekintenénk a lemezre, az elég rosszul sülne el, hiszen úgy szeretek lemezt csinálni, hogy van mit mondanom és annak is, hogy ezeket a dolgokat miért ketten mondjuk el.

Rudán Joe

A Szelíd metalosok elnevezést Józsi találta ki, ami véleményem szerint nagyon találó. Hegedűsökkel, basszusgitárral, ütőhangszeresekkel kiegészülve adjuk elő a számokat, innen az orchestra elnevezés. Józsi és én is elfoglaltak vagyunk, de ha későbbiekben felkérnek minket a közös koncertezésre, akkor szívesen eleget teszünk ennek a kérésnek.

Február 18-án a  Club 202-ben  mindketten felléptek a saját akusztikus formációtokkal, majd végén ráadásként a Szelíd Metalosokkal is megörvendeztetitek a közönséget. Milyen meglepetésre számíthat a közönség?

Kalapács József

Maga az összetétel már egy nagy meglepetés. Este nyolc órától cselló metallal indul a koncert, kilenc órától a Rudán Joe Akusztik játssza a világ legnagyobb rockslágereit, majd a Kormorán Memory Band játszik ős-folk dalokat. Huszonhárom órától a Kalapács és az Akusztika lesz a színpadon, amiből fokozatosan fogunk átmenni a Szelíd Metalosok Orchestrába. Mindenkinek ki van számolva az ideje, így senkinek sem kell csúszásoktól tartania.

Rudán Joe

Az egész este egy meglepetés lesz, hiszen olyan akusztikus koncert még nem volt, ahol ennyi zenésszel egészültünk volna ki. Fellép a Leecher együttes, az én együttesem a Rudán Joe Akusztik, amit a Kormorán Memory Band követ, majd a Kalapács és az Akusztika következik. A Szelíd Metalosok Orchestra zárja az estet.



Mindketten a Pokolgép énekesei voltatok. Hiányzik a „Gép”?

Kalapács József


Sokat játszom azokat a dalokat, amelyeket leginkább kedvelek abból az időszakból: így jelen van az életemben a „Gép-érzés”. Az is kétségtelen, hogy amikor azzal az öt taggal állok egy színpadon, akikkel együtt alkottam a Pokolgépet, akkor az a földrengés erejével tölt fel. Azt nem tudom, mit éreznék, ha hetente két-három alkalommal tenném ezt, ám amikor kilenc évvel ezelőtt a Petőfi Csarnokban összeállt az eredeti, klasszikusnak nevezett tagság, akkor éreztem ezt a megfoghatatlan energiaáradást. Erre jólesik emlékeznem, ez az érzés akár hiányzik is, de a mindennapi életemből nem hiányzik a Pokolgép.

Rudán Joe

Eltöltöttem húsz évet a Pokolgéppel, ami Kukovecz Gábor egy személyben. Végül megszakadt a kapcsolat. Olyan ez, mint egy házasság: vannak jó és rossz pillanatai, végül szakítottunk. Minden együttesnél eljön ez az időpont, nagyon ritka az, hogy négy-öt ember egymás oldalán zenél évtizedeken keresztül.

A Pokolgép nélkül is nagyon jól elvagyok, a Mobilmánia ezerrel működik, nemrég jelent meg az új lemezünk. Szombaton például a miskolci kocsonyafesztiválon játszunk a város főterén a Mobilmániával. Ha kemény rockot akarok énekelni a Mobilmánia tökéletes, ha lágyabb műfajra vágyom, arra ott az akusztikus formációm.

A legújabb lemez
A buli apropóját Kalapács József legfrissebb lemezének megjelenése adja.

Az Akusztikum Hungarikum címet viselő CD - amelyet minden jegyvásárló megkap majd a bejáratnál - 16 olyan akusztikus formában áthangszerelt dalt tartalmaz, amely nagyban kötődik az egykori Pokolgép, Omen, Hard, jelenleg pedig a Kalapács zenekar élén álló énekes eddigi életpályájához.

2011. 02. 18. - Bp., Club 202 (ex-Wigwam)
Menetrend:
20.00 – Leecher
21.00 – Rudán Joe Akusztik
22.00 – Kormorán Memory Band
23.00 – Kalapács és az Akusztika
Bónusz: Szelíd Metalosok Orchestra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását