2024. június 3. - Klotild

LMP: benyújtották a javaslatot

A kormánytisztviselőket védő törvényjavaslatot nyújtott be az LMP az Országgyűlésnek az Alkotmánybíróság keddi határozata nyomán.
2011. február 16. szerda 15:32 - HírExtra
közölte az MTI-vel szerdán a jogszabály-javaslatot jegyző Szilágyi Péter és Kaufer Virág. A két képviselő azt írja, pártjuk üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátására vonatkozó rendelkezést. Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy a Fidesz a köztisztviselők esetében is megteremtette az indokolás nélküli elbocsátás lehetőségét, de a vonatkozó törvény alkotmányosságát az Ab több beadvány nyomán is vizsgálja.

Úgy fogalmaznak, hogy miután az Ab az alkotmányellenes rendelkezést május 31-i hatállyal szüntette meg, az LMP olyan jogszabályi garanciát tart szükségesnek, amely addig is megfelelő védelmet nyújt az érintetteknek. Ennek érdekében olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely az alkotmányellenes helyzetet mihamarabb orvosolná, és megvédené a kormánytisztviselőket, közalkalmazottakat - írják.

Tájékoztatásuk szerint a javaslat a Munka Törvénykönyvének a munkáltató rendes felmondásra vonatkozó feltételrendszerét ülteti át a két érintett törvény fogalomrendszerébe. (Ez azt jelenti, hogy a kormánytisztviselői jogviszony munkáltató általi, felmentéssel történő megszüntetésére a kormánytisztviselő képességeivel, a kormánytisztviselői jogviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő okból kerülhet sor - olvasható az előterjesztésük indoklásában.)

Magyarázatként hozzáteszik: ennek oka az, hogy a magánfelek közötti foglalkoztatási jogviszonyban alkalmazott munkáltatói jogviszony-megszüntetési feltételek a még elfogadható minimumot jelentik a felmentési indokok tekintetében, amelyeket ráadásul a nagyobbik kormánypárt a kormánytisztviselői törvény javaslatához benyújtott, utóbb sajnos visszavont módosító javaslattal egyszer már magáévá is tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását