2024. május 5. - Györgyi

A vízibolha a leggenetikusabb

Egy parányi, átlátszó, "szex" nélkül szaporodó vízibolhának több génje van, mint bármely más élőlénynek - derítették ki amerikai genetikusok.
2011. február 7. hétfő 12:33 - HírExtra
 A kis vízibolhának (Daphnia pulex) 31 ezer génje van, míg az embernek mindössze 23 ezer - számoltak be felfedezésükről az Indianai Egyetem kutatói. A szinte mikroszkopikus méretű Daphniát sokszor tanulmányozzák, hogy többet tudjanak meg a szennyezések és környezeti változások vízi élőlényekre gyakorolt hatásáról.

A faj az első rák, amelynek feltérképezték a genomját. A vízibolha temérdek génje elsősorban annak köszönhető, hogy azok sokszorozódnak, és gyorsabb ütemben hoznak létre másolatokat, mint más fajoké.

A Daphnia génjeinek mintegy harmada eddig ismeretlen volt a tudomány számára, ugyanakkor ismert, hogy az ízeltlábúak közül az eddig legnagyobb arányban tartalmaz az emberben is megtalálható géneket. Az eddig ismeretlen gének a környezet hatásaira adott válaszreakciókban játszanak szerepet - írták a kutatók.

James Klaunig, az Indiainai egyetem professzora szerint a vízibolhagenom ismerete hozzájárul majd a környezetszennyezés emberre gyakorolt hatásának vizsgálatához. Az állatok stresszre adott válaszainak genetikai kutatása révén ugyanis fontos információkat kaphatunk a környezeti veszélyek emberi vonatkozásairól is.

A Daphnia génállományának feltérképezésében több mint 450 kutató vett részt a világ minden tájáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását