2024. április 26. - Ervin
A különböző ételek, különböző igényeket támasztanak az emésztőrendszerrel szemben. Vagyis nem mindegy, hogy mit, mivel fogyasztunk. Íme néhány alapszabály, amire érdemes odafigyelni.
2011. február 6. vasárnap 13:49 - Kancsár Edina
Kezdjük az alapokkal!

A fehérjék emésztése savas környezetet igényel, és a gyomorban zajlik. A keményítő megemésztéséhez viszont enyhén lúgos környezetre van szükség és ez a folyamat a szájban és a vékonybélben megy végbe. Végül a zsírok emésztéséhez ugyancsak lúgos környezet szükséges, ami szintén a vékonybélben megy végbe.

Tehát a különböző csoportba tartozó ételek egyidejű fogyasztása nem tesz jót a szervezetünknek, mert az egyik hátráltatja a másik emésztését. Mivel így egyik sem emésztődik meg rendesen, hosszútávon gyomorpanaszokhoz, végső soron pedig elhízáshoz vezethet.

A kombinálás szabályai


Állati fehérjék

Ne fogyasszunk állati fehérjét keményítővel, savakkal és olajokkal. Ez azért fontos, mert amikor az állati fehérje emésztődik a gyomorban, sav termelődik. Ha ezt keményítővel kombináljuk, akkor a kialakuló cukrokból további sav képződik, amely emésztési zavarhoz, illetve gyomorégéshez vezethet. Az olajokkal történő fogyasztása sem szerencsés, mert az olaj lassítja a fehérje emésztését, ami szintén gyomorégést és székrekedést okozhat.



Jó tanács: Ha például halat eszünk, ne rizzsel, hanem zöldséggel fogyasszuk. A növényi fehérjék minden alacsony cukor- és magas víztartalmú zöldséggel és gyümölccsel, valamint a jó olajokkal is szuperül kombinálhatók.

Keményítők

A keményítőket (például: burgonya, kenyér, tészta) ne fogyasszuk együtt savakkal, olajjal és állati fehérjékkel. A savak gátolják a nyálban található enzim hatását, aminek a keményítő lebontása lenne a feladata, az olaj pedig lassítja a keményítő emésztését. De a keményítő állati fehérjével való fogyasztása sem jó kombináció.

Fontos megemlíteni, hogy az olajok keményítőkkel való fogyasztása nem minden esetben rossz. Az egészséges fajták (mint az olivaolaj) képesek semlegesíteni a savakat, így kis mennyiségben fogyasztásuk egészségesnek mondható.

A keményítőben gazdag ételek a szervezetünkben cukrokká bomlanak le, ezért nem tanácsos magas cukortartalmú ételekkel kombinálnunk. Ha mégis így teszünk, azzal csak tovább növeljük a bevitt cukor mennyiségét. Ráadásul a több cukor, több savat is jelent. Ez a kombó olyan erős „sokkot” okoz a szervezetnek, hogy akár öt órára is leállíthatja az immunrendszer működését.

Jó tanács: A keményítő tartalmú ételeket, zöldségekkel vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel fogyasszák!

Egészséges zsírok-olajok


Ne fogyasszák együtt az egészséges olajokat állati zsírokkal vagy fehérjékkel, mert az olajok lassítják a fehérjék és a keményítő emésztését is. Viszont az olajos magvak, a diófélék és az avokádó (melyek mindegyike egészséges zsírforrás) jól kombinálhatók a növényi és állati fehérjékkel, a keményítővel és még magas cukortartalmú gyümölcsökkel is.

Jó tanács: Az egészséges olajokat elsősorban zöldségekkel és alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel érdemes fogyasztani. Ilyenek például: paradicsom, avokádó, piros-, zöld-, sárga- és narancsszínű paprika, citrom és lime. Kombinálhatóak keményítővel is, de csak kis mennyiségben!

Cukros gyümölcsök


A magas cukortartalmú gyümölcsöket csak önmagukba fogyasszák! Sajnos a gyümölcsök többsége meglehetősen sok cukrot tartalmaz, amik savat képeznek, így a vitamintartalmuk ellenére, fogyasztásuk inkább káros, mint hasznos. Fehérjével kombinálva például emésztési zavarhoz vezethet.

Az a legrosszabb variáció, ha keményítővel együtt fogyasztjuk, ugyanis a kettő együtt megduplázza a bevitt cukor mennyiségét. A gyümölcsök és az olajok összekeverése sem szerencsés, hiszen székrekedéshez és a tápanyagok elégtelen felszívódásához vezethet.

Jó tanács:
Attól még, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása is egészséges, nem tanácsos a kettőt együtt fogyasztani. Míg a gyümölcsök tisztító-, addig a zöldségek építő hatásúak: ha a kettőt egyszerre visszük be, azzal azt várjuk a szervezetünktől, hogy egymással ellentétes tevékenységeket végezzen, amire nem képes.

Étkezés közben ne igyunk!

Az emésztés szempontjából nem tesz jót az étel és az ital egyidejű fogyasztása sem. A hideg ital bevitele például leállítja az emésztést és tartósítja az elfogyasztott ételeket, ami hátráltatja annak megemésztését. Másrészről a bevitt ital, fel is hígítja az emésztésben résztvevő anyagokat. A szakemberek azt javasolják, hogy ha állati fehérjét tartalmazó ételt fogyasztunk, akkor vagy étkezés előtt félórával, vagy étkezés után egy órával igyunk.



Nem árt tudni!

A köztudatban, a citrom és a lime savas-hatású gyümölcsként szerepel, pedig a szervezetben épp az ellenkező hatást fejti ki, vagyis lúgosít. Így ezekre a gyümölcsökre nem vonatkoznak a savakkal való kombinálásra vonatkozó szabályok. Bátran fogyaszthatók keményítővel, fehérjékkel és olajokkal is.

Az egészséges táplálkozás szempontjából, fontos tudni azt is, hogy melyek a jó- és melyek a rossz szénhidrátok. A rossz szénhidrátok csoportjába tartozik a cukor és keményítő, mely sok ember túlsúlyának okozója. Ezen élelmiszerek legtöbbje a szervezetünkben cukorrá alakul, és általában testzsírként rakódik le. Ha érdekli az egészsége, fogyasszon jó szénhidrátokat, például friss zöldségeket.

Szénhidrátok
A szénhidrátok (szacharidok) élő szervezetek által termelt, szén, oxigén és hidrogéntartalmú szerves vegyületek. A szénhidrátok hevítéssel, vagy erélyes vízelvonó szer hatására (például tömény kénsav) szénre és vízre bonthatók. Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltatnak a szervezetben: a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik.

A szénhidrátok más fontos szerves molekulák felépítésében is részt vesznek: az RNS ribózt, a DNS dezoxiribózt tartalmaz. Szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, keményítő, cellulóz is. Jelentőségük tehát igen nagy, hiszen az élőlények energiatartaléka, táplálék, a növényi szövetek váza is szénhidrát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását