2024. május 3. - Tímea, Irma

Ma lesz Egyiptom nagy napja?

Szemtanúk szerint egyértelműen ma gyűlt össze a legtöbb ember a kairói Tahrír téren, hogy Hoszni Mubarak távozásáért tüntessen. Ma jár le ugyanis az az ultimátum, amit az ellenzéki Al-Baradei adott az egyiptomi elnöknek.
2011. február 4. péntek 10:53 - HírExtra
A korrupt vezetők kivégzését követelik

A Guardian közlése szerint a tüntetők a hét pontban fogalmazták meg követeléseiket: Mubarak lemondása; a szükségállapot feloldása; a parlament feloszlatása, egy nemzeti átmeneti kormány létrehozása; választott patlament, amely úgy változtatja meg az alkotmányt, hogy lehetőség legyen elnökválasztást tartani; a forradalom mártírjai haláláért felelősök azonnali kivégzése; a korrupt tisztviselők és az ország vagyonát elrablók azonnali kivégzése.

Hatalmas tömeg demonstrál


Több tízezer ember tüntet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rezsimje ellen az észak-egyiptomi Alexandriában a "távozás péntekje" alkalmából. A városközpontban található Kaed Ibrahim mecset előtt tüntetők többsége a legnagyobb egyiptomi ellenzéki erő, a Muzulmán Testvériség híve. "Le Mubarakkal, le a rezsimmel!" - skandálta a tömeg. A tiltakozáson a Kefaja (Elég), az Április 6. és Mohamed el-Baradei - a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori főigazgatója - támogatói is jelen vannak.

Szobi Száleh, a Muzulmán Testvériség egyik illetékese szerint 25 ezren gyűltek össze Alexandria Raml nevű negyedében, és a többi körzetben tüntetőkhöz hasonlóan ők is csatlakoznak a Mubarak lemondását követelő délutáni menethez, amelyen a szervezők reményei szerint országszerte egy millióan vesznek részt.

Berlin felfüggeszti a fegyverszállítást


Az egyiptomi városokban zajló tiltakozó megmozdulások láttán a német kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az arab országba irányuló fegyverszállításokat - jelentette be pénteken a gazdasági minisztérium szóvivője. Németország az utóbbi években évi 10 és 40 millió euró közötti értékben adott el haditechnikai eszközöket Egyiptomnak.

A berlini kormány visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint Németországban kiselejtezett vízágyúkat vetett volna be az egyiptomi rendőrség az utcai tüntetők ellen. A tiltakozók és újságírók bántalmazása miatt bekérették a német külügyminisztériumba Egyiptom berlini nagykövetét - közölte pénteken a tárca szóvivője.

A diplomatának értésére adták, hogy Berlin elfogadhatatlannak tartja a német állampolgárokkal és külföldi tudósítókkal szembeni túlkapásokat.

Ima és tüntetés a Tahrír téren


Tízezrek imádkoztak, majd tüntettek békésen pénteken, a heti ima napján a kairói Tahrír téren Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását követelve. Az elmúlt két nap megmozdulásait meghazudtoló nyugalomban és derűvel gyülekeztek az emberek a téren, ahonnan ezúttal távolmaradtak az államfő hívei.

Délelőtt a térre látogatott a védelmi miniszter, majd délben a közös ima, ezután pedig a karneválszerű tömegdemonstráció következett. Mubarak egy interjúban előző nap közölte, hogy nem akarna már a hatalomban maradni, de Egyiptomot nem hagyja káoszba taszítani, ezért nem mond le. A tüntetők viszont éppen ezt követelik tőle: az azonnali lemondást, és a heti ima napját ennek megfelelően a távozás péntekének nevezték el.

A magyarok nagy része már elhagyta az országot


Az Egyiptomban tartózkodó magyarok nagy része távozott az országból, Egyiptomban bajba jutott magyar állampolgár nincs - közölte péntek délelőtt az MTI-vel Kveck Péter kairói magyar nagykövet. Egy hete még mintegy 700 magyar volt Egyiptomban, ez a szám azóta a felére apadt, és a hét végén a többiek is elutaznak.

Elsősorban Kairóból, Hurgadából és Alexandriából mentek haza a magyarok, s a távozottak vagy 90 százaléka turistaként volt az országban. A nagykövet elmondta, hogy Egyiptomban mintegy kétszáz fős magyar kolónia tartózkodik, jobbára munkavállalók, vállalkozók és a családtagok. Az ő nagy részük nem tervezi a távozást.

Gyülekeznek a tüntetők


Ismét ezrek gyűltek össze a kairói főtéren Mubarak elnök távozását követelve. A hadsereg fokozott létszámban van jelen a Tahrír téren, miután az elmúlt napokban több halálos áldozata is lett a zavargásoknak.

Mubarakra egyre növekvő nyomás nehezedik lemondásával kapcsolatban, mivel már az Egyesült Államok is a hatalom azonnali átadására szólította fel.

Az elnök szerint azonban ez káoszt okozna az országban. Mindezt annak ellenére mondta, hogy állítása szerint "elege van" a kormányzásból, és legszívesebben azonnal lemondana.

Mubarak felhívta a figyelmet: lemondása esetén a létrejött hatalmi vákuumot az iszlamista ellenzék, a Muszlim Testvériség töltené ki.

A tüntetők mindenesetre gyülekeznek, és Mubarak azonnali távozását követelik.

Obamáék Mubarak azonnali távozásáról tárgyalnak

Tárgyalások folynak az Obama-kormányzat és egyiptomi felsővezetők között Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azonnali távozásáról és egy, a hadsereg által támogatott ügyvivő kormány megalakításáról.

A megalakítandó új egyiptomi kormányzat feladata lenne a szabad és tisztességes választások megszervezése az év vége felé - tette hozzá az egyik nyilatkozó. Egy szintén meg nem nevezett másik amerikai tisztségviselő pedig arról számolt be, hogy a Fehér Ház bírálta a hírszerző szerveket a tunézai forradalommal és az egyiptomi zavargásokkal kapcsolatban.

Miközben Kairóban és más egyiptomi városokban pénteken várhatóan még nagyobb tömeg fog tüntetni, mint a korábbi napokban bármikor, az amerikai kormányzat attól tart, hogy elharapózik az erőszak, ha az egyiptomi kormány nem tesz érezhető lépéseket a tüntetők követelésének teljesítésére, Mubarak azonnali távozására.

Egy átmeneti kormány megalakítása csupán az egyik a szóban forgó lehetőségek között - mondták amerikai tisztviselők. Hozzátették, hogy az Egyesült Államok nem akar semmilyen konkrét megoldást ráerőltetni Egyiptomra, csupán azt a véleményét hangoztatta, hogy Mubaraknak gyorsan mennie kell, ha a válság békés kimenetelét akarja.

A döntés a nép kezében van


Tommy Vieto fehér házi szóvivő csütörtök este azt mondta: "több lehetőséget is megvitattunk az egyiptomiakkal arra vonatkozóan, hogy miképpen segítsük elő ezt a folyamatot. Ezeket a döntéseket azonban az egyiptomi népnek kell meghoznia."

Arról is beszélt, hogy Barack Obama elnök kijelentette: megérett az idő arra, hogy hozzákezdjenek a békés, szabályozott és ésszerű átmenethez, amelyet hiteles és tartalmas tárgyalások útján érhetnek el.

Még nem hozták napvilágra a tárgyalás részleteit


Sem a Fehér Ház, sem az amerikai külügyminisztérium tisztségviselői nem árultak el részleteket az amerikai tisztségviselőknek az egyiptomiakkal folytatott tárgyalásairól. Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön tárgyalt Omar Szuleimán új egyiptomi alelnökkel, egy nappal azt követően, hogy Hillary Clinton külügyminiszter is beszélt vele. Amerikai tisztviselők szerint sem Biden, sem Clinton nem sürgette különösen Mubarak azonnali lemondását, de olyan lépéseket igen, amelyek a feszültség enyhítését és a demokratikus választások megtartását eredményeznék.

Egy szintén meg nem nevezett másik amerikai tisztségviselő arról számolt be, hogy a Fehér Ház bírálta a hírszerző szerveket a tunéziai forradalommal és az egyiptomi zavargásokkal kapcsolatban. Obama elégedetlen amiatt, hogy nem jelezték előre: a tunéziai tüntetések Zin el-Abidin Ben Ali elnök hatalmának megdöntéséhez vezethetnek. Az elnök véleményét James Clapper nemzeti hírszerzési igazgatóval is közölte.

Az ügyben egy neve elhallgatását kérő nyilatkozó azt mondta, hogy csak elenyésző mennyiségű információt kaptak az egyiptomi zavargásokról.

Az amerikai szenátus hírszerzési biztosságának vezető szenátorai arra keresnek választ, hogy Obamát mikor és miről tájékoztatták az egyiptomi és tunéziai felkeléssel kapcsolatban. A bizottság elnöke kijelentette: az eseményeknek nem szabadott volna meglepetésként érniük őket.
Forrás: BBC/MTI/HírExtra/Guardian
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2011. február 6. 12:17
Google tárolt:
"...
2011. február 4. 12:02
TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva

http://www.egyperces.hu/forum/horoszkop/az-on-penteki/61406#forum
"
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását