2024. április 16. - Csongor

Továbbra is tart a szmogriadó

A keddi mérési adatok alapján továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, mivel a fővárosban - a megkezdődött és határozottabbá váló javulás ellenére - nem csökkent jelentősen a szállópor-koncentráció.
2011. február 2. szerda 08:30 - HírExtra
A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje egyik mérőállomáson sem érte el a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3) , de jellemzően azok közelében maradt és - tekintettel a meteorológiai előrejelzésre - továbbra is elég nagy annak a valószínűsége, hogy ismét meghaladja azt.

A hivatal tájékoztatása szerint a légszennyezettség szintjének változása akkor vált volna jelentőssé, ha a mérőpontok számát is figyelembe véve jellemzően az egészségügyi határérték (50 µg/m3) alá kerülne a kisméretű szállópor (PM10) szintje. Ugyanakkor az összes mérőállomáson a szállópor tegnapi átlagkoncentrációja a riasztási küszöbértéktől (100 µg/m3) egyre távolabb került, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

Mint írták, Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek üzembentartói) - a közösségi közlekedést részesítve előnyben -, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében az áll: Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.



A szmogriadó tájékoztatási fokozatát hétfőn rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását