2024. március 29. - Auguszta

Lecsapott a Yasi hurrikán Ausztráliára

Helyi idő szerint csütörtök hajnalban elérte Ausztrália északkeleti részét a Yasi nevű hurrikán, amely az ország történetének legpusztítóbb szélvihara lehet.
2011. február 2. szerda 21:09 - HírExtra
A forgószél háztetőket tépett le, fákat lapított a földhöz és csavart ki, megmozdította az épületeket és több ezer háztartást vágott el az áramszolgáltatástól. A hurrikán pusztító magja éjfél után pár perccel csapott le Mission Beach üdülővárosra. A régió több tucat másik településén is heves esőzések voltak, és néhol a 300 km/órás sebességet is elérte a szél. Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint a vihar következtében a tenger kiönthet, és egyes helyeken akár tető-magasságig ellepheti a szárazföldet.

A vihar körülbelül 500 kilométer hosszan érinti az északkeleti partszakaszt. A legerősebb széllökések nagyjából négy órán át tartanak majd, de az esőzések és a tomboló szélvihar egy napig is folytatódhat.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora károkat hagyott maga után a forgószél, mivel aki csak tehette, megpróbált elmenekülni, s a hatóságok is felfüggesztették a munkát a vihar idejére. Az első jelentés a károkról pirkadatkor várható.

A északkeleti Queensland szövetségi államban a vihar előtt 10 ezer embert menekítettek ki az otthonukból egy 300 kilométer hosszú veszélyzónából, és helyeztek el 20 óvóhelyen. A szövetségi állam hatóságai azt tanácsolták a lakosoknak, hogy készüljenek több napi élelemmel és ivóvízzel a viharra.

Anna Bligh, Queensland miniszterelnöke szerint utoljára 1918-ban sújtotta ilyen erejű forgószél az országot. A kedvelt turistaközpontnak számító állam még nem heverte ki a november vége óta pusztító áradásokat sem, amelyek következtében 35 ember vesztette életét és amelyek 5,6 milliárd dolláros anyagi kárt okoztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását