2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Menjen ön is múzeumba!

A projekt a Kelet-Magyarországon együtt élő nemzeti és etnikai csoportok kultúráját, kézműves mesterségét, gasztronómiáját, a népmeséket, ezeken keresztül pedig a hagyományos falusi élet értékeit mutatja be.
2011. január 28. péntek 07:10 - HírExtra
Megvalósításával a Szatmári Múzeum erősíteni kívánja az iskolabarát múzeumi szemléletet; a programok új típusú gyűjteményhasznosítási módszerként is szolgálnak.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan, 2010. január 21-én tartotta az „Irány a múzeum!” című projekt nyitó rendezvényét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának Szatmári Múzeuma, Mátészalkán.

Az intézmény 32.480.000,- Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Európai uniós forrásból (TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0076), hogy tevékenységével hozzájáruljon a nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeihez.

A 14 hónapos projekt keretében a múzeum munkatársai élményszerű, kompetenciafejlesztő múzeumi foglalkozásokat dolgoznak ki, és valósítanak meg. A megvalósításhoz egy városi óvodát és négy iskolát hívtak parnernek, segítségükkel 2011. december 31-ig csaknem nyolcszáz gyermek vehet részt múzeumi foglalkozásokon.

„Hatalmas lehetőséget jelent múzeumunknak az uniós támogatás.” – nyilatkozta Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója – „Munkatársaimmal jelenleg a program pontos előkészületeire törekszünk, hogy a foglalkozások során már csak a gyerekekre összpontosíthassunk, minél teljesebb múzeumi élményt biztosítva számukra.”

A projektnyitó rendezvényen a múzeum munkatársai részletesen bemutatták a foglalkozások terveit a partnerintézmények képviselői számára. Három típusú ún. foglalkoztatási formán belül nyolc különféle tematikájú foglalkozássorozat szerepel a projektben, 184 foglalkozással.
Az óvodások és alsó tagozatosok a kétnapos Libalegelő versenyeken ügyességi és testmozgásos népi gyermekjátékokon vehetnek részt, elsajáíthatják a sityázás, vagy a kanászos játékokat kipróbálhatják magukat a köcsögfára dobásban.

A felső tagozatosok helytörténeti vetélkedője a szűkebb és tágabb környezet történelmi, kulturális és vallási emlékeinek, hagyományainak feltárására, ápolására ösztönöz. A tanulók így megismerhetik népünk kulturális örökségének sajátosságait, elsajátítják azokat az ismereteket, amelyek az otthon, lakóhely, a szülőföld, a haza, a magyarság megismeréséhez vezetnek.

A háromalkalmas témanapok a hagyományos szatmári paraszti kultúrát és értékrendet ismertetik meg, bemutatják a természetben élő, a természetet tisztelő, azt felhasználó és nem kihasználó paraszti életmódot: a gasztronómia, a lakáskultúra és a viseletek, a kismesterségek, valamint a népzene témáin keresztül.

A program kiemelkedő elemét a Hopp te, Zsiga! tehetséggondozó program alkalmai jelentik. A tíz foglalkozás alkalom során a 10-16 éves fiúk és lányok Tóth Béla táncpedagógus segítségével sajátíthatják el a cigánytánc és az autentikus hangszer használat alapvető tudnivalóit.

A foglalkozások eredményeképp, a szűkebb szülőföld hagyományainak alaposabb ismeretén keresztül a résztvevőkben erősödik a hazaszeretet, olyan egészséges identitástudatuk alakul ki, amely pátosz és túlzó romantika nélkül tanítja meg nemzeti örökségünket megbecsülni, szeretni és tisztelni.

Az uniós támogatás biztosítja a programokhoz szükséges alapanyagok beszerzését és a módszertani anyagok, szemléltető eszközök elkészítését. Segíti továbbá a gyermekek és diákok múzeumi tartózkodását. A megvalósítás után a Szatmári Múzeum legalább további 5 éves időszakig tartja fenn az együttmködést a partnerintézményekkel.

A program távlati célja, hogy a Szatmári Múzeum korszerű múzeumpedagógiai kínáltot nyújtson a nevelési-oktatási intézmények számára, s az élmények után a résztvevők visszatérő látogatókká váljanak, a program címét vallva: „Irány a múzeum!”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását