2020. március 31. - Árpád

Putyin brutális megtorlást ígért

Megtorlást ígért kedden Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett, s 35 ember - köztük legalább egy tucat külföldi - életét kioltó öngyilkos merényletért.
2011. január 25. kedd 21:32 - HírExtra
Dmitrij Medvegyev elnök pedig szigorúbb ellenőrzést követelt a légikikötőktől. "A megtorlás elkerülhetetlen" - mondta Putyin, de határozott hangvételű nyilatkozatából nem derült ki, hogy mely személyeken, s miként akarja megtorolni hétfői mészárlást.

Eddig egy csoport sem vállalta magára a merényletet, a gyanú azonban a csecsen szélsőségesekre terelődött, akik ellen Putyin még elnökként véres háborút vívott.

Még nem tudják ki az elkövető- DNS-tesztre várnak

Az NTV orosz tévécsatornán fényképet mutattak az állítólagos elkövető - egy harmincas éveiben járó férfi - fejéről, az azonosítás azonban a DNS-teszt elvégzéséig és kiértékeléséig várat magára.

Medvegyev kedden hangsúlyozta: "zűrzavaros állapotok uralkodnak" Domogyedovón, és a repülőtér vezetőségének "vállalnia kell a felelősséget a robbantást megkönnyítő biztonsági hiányosságokért". A vezetőség azonban a repülőtéri rendőrségre hárította a vádakat, mivel ők voltak felelősek az érkező nemzetközi járatokra odabent várakozó emberek ellenőrzéséért.

Tizenkét áldozatot azonosítottak

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy németet, olaszt, franciát, szlovákot, szerbet, magyar állampolgársággal is rendelkező brit állampolgárt, valamint három tádzsikot, két moldovait, egy üzbéget. Az osztrák külügyminisztérium bejelentette, hogy osztrák áldozata is van a merényletnek.

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a 110 kórházban kezelt sérült közül kedden délután életveszélyes állapotban hét, súlyos állapotban 39 ember volt. Az orvosok délelőtt derűlátóan nyilatkoztak a sérültek állapotáról, s úgy vélték, remélhetőleg nem fog növekedni a halálos áldozatok száma - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

Virággal emlékeztek az elhunytakra

A robbantás színhelyén egyre több virágot helyeznek el, a moszkvaiak közül nagyon sokan elmentek vért adni. A moszkvai önkormányzat felkészült a segélyek kifizetésére: a halálos áldozatok családjait különböző forrásokból egyenként hárommillió rubellel segítik meg. A könnyebben sérültek egy, a közepesen súlyos sérüléseket szenvedettek másfél millió rubel segélyben részesülnek.

Ki mond igazat?


Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai: egyikük például elmondta, hogy látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.

Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s az orosz lapok beszámolóiból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen kiterjedt titkos háború is folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz.

Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását