2024. május 29. - Magdolna

Dioxinbotrány: felülviszgálják a határozatot

Magyarország felülvizsgálja azt a határozatot, amit a dioxinbotrány miatt a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertéshús-készítmények, és élő sertés felhasználásának és forgalmazásának korlátozására hozott.
2011. január 25. kedd 15:14 - HírExtra
közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A módosított határozatot Magyarország szerdán továbbítja az Európai Bizottságnak jóváhagyásra - tette hozzá az országos főállatorvos, aki szerint a dioxin-ügyről szóló német beszámolók, és a kilátásba helyezett német intézkedések alapján szükséges a magyar határozat módosítása.

Az elmúlt napokban alkalmazott szigorú vizsgálatok során sem találtak dioxinnal szennyezett termékeket, összességében megállapítható, hogy a német termékek biztonságosak - mondta a szakember.

Ugyanakkor a magyar hatóságok továbbra is fontosnak tartják a magyar fogyasztók védelmét, ezért szigorú ellenőrzések maradnak érvényben, mert csak így garantálható a magyar fogyasztók teljes biztonsága - tette hozzá Kardeván Endre.

A dioxin-üggyel, illetőleg a fogyasztóvédelemmel és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos minden kormányzati korlátozó intézkedést egyértelműen támogatni kell - mondta Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke sajtótájékoztatón kedden Pápán.

Támogatni fogjuk ebben az ügyben a részleges importkorlátozást is, s "addig el kell menni", amit még az uniós rendszabályok megengednek - tette hozzá.

Hangsúlyozta: mindenkit óvna olyan kijelentéstől - így a kormányt is -, hogy Magyarországra nem kerülhetett be dioxinnal szennyezett élelmiszer. Szerinte azért nem lehet ezt egyértelműen kijelenteni, mert a nyershús-vizsgálat önmagában nem elégséges, a több százezer féle készterméket pedig lehetetlen "tételesen megnézni".

Utalt arra, hogy az uniós tagországok között nincs határ, így például Szlovákiából bárki kereskedő áthozhat húsárút, tojást, amelyet "soha nem fog látni hatóság".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását