2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ártatlannak vallják magukat

Tagadták bűnösségüket a 2008 májusában Pécsen történt, egy ember halálát okozó gázrobbanás ügyének vádlottjai a Pécsi Városi Bíróságon kedden kezdődött büntetőperben.
2011. január 25. kedd 14:40 - HírExtra
Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy - út alatti, bontás nélküli fúrásokra specializálódott - fúrómester, egy energetikai cég területgazdája, valamint egy hírközlési hálózat tervezésével és kivitelezésével foglalkozó projektvezető ellen. A fúrómestert ezen kívül közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásában is felelősnek tartják, ezt a gázvezeték megfúrásával idézte elő, melynek következtében leállt a gázszolgáltatás.

A vádirat szerint szakemberek egy kábelszolgáltató megbízásából vezetéket fektettek a városban az Ybl Miklós utca 4-6. számú ház előtt. A fúrómester ennek során, 2008. május 7-én belefúrt egy gázvezetékbe. A csőből kiáramló, a levegőbe került nagy mennyiségű földgáz meggyulladt, és ez robbanást idézett elő a 6. számú épület pincéjében. A detonáció következtében egy idős nő meghalt, hatan megsérültek.

A 6. számú épület életveszélyessé vált, de károk keletkeztek a szomszédos ingatlanokban, a környéken parkoló autókban is. A levegő magas szén-monoxid-tartalma miatt pedig egy időre ki kellett üríteni a közeli óvodát.

Az ügyészség szerint a történteket a fúrómester, a területgazda és a projektvezető gondatlansága okozta, mert nem tartották be a munkavégzésre vonatkozó előírásokat. A vezeték feltárására szolgáló munkagödör kicsi volt és a helyszínen csak kézi munkavégzést engedélyeztek. A fúrómester nem a tőle elvárható gondossággal, ráadásul szabálytalanul, munkatárs nélkül, egyedül dolgozott. Eltért a tervektől, rosszul olvasta le műszeréről a fúrási koordinátákat, nem tartotta be a fúrógép használati utasításait, a gép kezeléséhez nem volt megfelelő engedélye.

Az ügyészség úgy látja: a területgazda és a projektvezető felelőssége abban áll, hogy nem biztosították a munkavégzéshez a kötelezően előírt szakfelügyeletet, illetve hagyták, hogy a kivitelezés e nélkül történjen.

Ha a vádlottak bűnössége bebizonyosodik, egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását