2024. április 19. - Emma

Orbán és a vallási vezetők

Vallási vezetőkkel találkozott egyiptomi látogatása alkalmával vasárnap Kairóban Orbán Viktor.
2011. január 24. hétfő 07:17 - HírExtra
A magyar miniszterelnök megbeszélést folytatott III. Senuda kopt pápával, akinek - mint azt az MTI a magyar tárgyalódelegáció tagjaitól megtudta - elmondta: a koptok elleni újévi merényletnek nagy visszhangja volt Magyarországon. Egyúttal kifejezte a magyar nép szolidaritását az egyiptomi kopt közösséggel. Orbán Viktor vasárnap találkozott Ahmed Tajjebbel, az al-Azhar nagysejkjével, egyiptomi nagysejkkel is.

Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt pokolgépet robbantott fel egy öngyilkos merénylő január 1-jére virradóra, félórával az éjféli mise után, amikor a hívők távoztak a templomból. A robbantásban 23-an meghaltak. Ez volt tíz év óta a legsúlyosabb merénylet az egyiptomi keresztények ellen. A robbantás után három napon át lázongtak a koptok Kairóban és más egyiptomi városokban.

Az Ahmed Tajjebbel való tárgyaláson a magyar kormányfő azt hangsúlyozta: Európának "esze és szíve is kell hogy legyen", továbbá fontosnak nevezte, hogy Európa "találja meg a lelkét", a kereszténységet, és ilyen alapokon lehet keresni a muszlim világgal is a kapcsolatot. Úgy vélte, a keresztény-muszlim együttműködés a kulcs a következő évtizedekben Európában is.

A magyar tárgyalódelegációtól az MTI úgy értesült, a miniszterelnök mindkét tárgyaláson hangsúlyozta a vallások közötti megbékélés fontosságát.

Orbán Viktor a nap folyamán részt vett egy orvosi műszereket gyártó magyar-egyiptomi vegyesvállalat üzemének megnyitóján is, Kairótól nem messze, Ramadán 10. városában.

Este az egyiptomi állami televíziónak nyilatkozott a magyar kormányfő élő adásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását