2024. április 29. - Péter

Bírálat érte a az izraeli-jelentést

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök hétfőn bírálta az izraeli vizsgálóbizottság jelentését a gázai blokádot áttörni szándékozó nemzetközi segélyflottilla elleni támadásról.
2011. január 24. hétfő 11:29 - HírExtra
Megrendelésre készített, értéktelen munka - jellemezte Erdogan a vasárnap ismertetett beszámolót, amely törvényesnek nevezte az izraeli katonák fellépését, és minden felelősséget a segélyflottillát vezető Mavi Marmara legénységére hárított. Az ügyben török részről vizsgálatot végző bizottság tagjai "megrökönyödésüknek és meglepetésüknek" adtak hangot az izraeli megállapításokkal kapcsolatban.

Jaakov Turkel, az izraeli vizsgálóbizottság vezetője hangsúlyozta, hogy a hajó ellen nemzetközi vizeken elkövetett akció törvényes volt, ugyanis a nemzetközi jog sem engedélyezi a tengeri blokád áttörését. A jelentés szerint előzetesen többször felszólították a Mavi Marmara kapitányát, hogy változtasson irányt - mindhiába. Az aktivisták emellett megakadályozták, hogy izraeli haditengerészek hajójukból átszálljanak a Marmarára, így az izraeli katonák kénytelenek voltak helikopterekről ereszkedni a fedélzetre. Eközben többen durván rájuk támadtak, ami végül tragédiához vezetett.

Egy korábbi ENSZ-jelentés azzal vádolta Izraelt, hogy eljárásával megsértette a nemzetközi jogot, valamint szükségtelen és aránytalan módon alkalmazott erőszakot. A törökök beszámolója is ugyanezeket emelte ki, hozzátéve, hogy Izrael a nemzetközi jog értelmében köteles kártérítést fizetni az áldozatok hozzátartozóinak.

Törökország már az izraeli bizottság felállításakor leszögezte, hogy a belső vizsgálat értelmetlen, ugyanis Izrael nem játszhatja egyszerre a vádlott, a bíró és az ügyész szerepét. Tavaly május óta az egykori szövetségesek között fagyos a viszony.

2010 májusában egy nemzetközi segélyflottilla megpróbálta áttörni a Gázai övezet körüli izraeli blokádot. A Mavi Marmara utasai ellenálltak az izraeli kommandósoknak, akik megpróbálták elfoglalni a zászlóshajót. Az összecsapásban a katonák fegyvereiket használták, s kilenc török aktivista életét oltották ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2011. január 24. 12:55
Kedves Török minielnök!
Önt félretájékoztatták.
Kérem tekintse meg az alábbi vidókat,és utána nyilatkozzon:

Izraeli katonák megtámadása a Török "békeharcosok"által,a segélyhajón:
http://www.youtube.com/watch?v=gYjkLUcbJWo
A hajókon szállitott fegyverek!
http://www.terredisrael.com/wordpress/?p=22059
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását